Viva la Mama! Esther van Geffen

Viva la Mama! Esther van Geffen Saturday April 10, 2010

In de rubriek Viva Mama! beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen.

In de rubriek Viva la Mama! beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen.

Esther van Geffen

Vertel!
Wie ben je, waar woon je, hoe, met wie (etc)?

Ik ben Esther, moeder van een dochtertje van 2,5 jaar, woonachtig met mijn Franse partner aan de Westkust in Frankrijk.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Mijn dagen staan in het teken van mijn dochtertje en mijn bedrijf ‘Chouchous’ (www.babybio.nl). Ik sta vroeg op om te kunnen werken voordat mijn dochter wakker wordt. Zodra ze wakker wordt gaan we eten, aankleden, hond uitlaten en wat kleinigheidjes in de moestuin. Daarna gaat dochterlief een aantal keer in de week 2 uurtjes naar haar opa, zodat ik pakketjes klaar kan maken en andere bezigheden kan doen voor Chouchous.

Het middageten is belangrijk in Frankrijk, en vaak hebben mensen zo’n anderhalf uur pauze om naar huis te gaan en rustig te eten. Mijn vriend komt uit zijn werk, dochter is inmiddels ook weer thuis en we eten met zijn allen. Tijdens het middagslaapje van mijn dochter ga ik weer aan het werk administratie enz. Na de middagslaap ‘helpt’ mijn dochtertje me met het huishouden en gaan we lekker de tuin in of even wandelen op het strand.

‘S avonds doe ik vaak samen met mijn partner en dochter nog wat klusjes in de groentetuin, daarna met zijn allen eten waarna het voor dochterlief weer bedtijd is. Na het avondritueel plof ik vaak neer op de bank met een kop thee om nog een tijdje door te werken op de computer. Al met al zijn de dagen flink gevuld.

Heb je groene vingers?

Ik heb vooral stadsvingers haha. Ik ben opgegroeid in de stad en nee toen had ik geen groene vingers. Sinds enkele jaren woon ik op het platteland en langzamerhand worden ze groener. We hebben in onze tuin een grote moestuin van ong. 150m² waar we een groot deel van het jaar druk mee zijn. Vorig jaar waren we voor het eerst tot ver in het najaar zelfvoorzienend wat betreft groente en grotendeels wat betreft fruit, veel werk maar echt genieten!

Wat voor eetgewoontes heb je?

In Frankrijk is lekker eten erg belangrijk. Er wordt veel tijd aan besteed en is een sociale bezigheid. Wij proberen om zoveel mogelijk lokaal te eten en proberen de seizoenen te volgen. Wij zijn het verdeelpunt van
biologische groentepakketten, eieren, kaas en wijn van biologische boeren bij ons in de buurt. Ik probeer om zoveel mogelijk zelf te maken, van pastasauzen met tomaten uit de moestuin, patat met onze aardappelen en jam van de pruimen uit de fruitgaard. Maar af en toe een afhaalpizza (en dus een avondje niet in de keuken staan) vind ik toch ook wel erg lekker op zijn tijd haha.

Wat is jouw sterkste ‘eco-power’?

Mijn sterkste eco-power, goh! Hier moet ik even over nadenken. Ik weet niet of ik één power heb, maar wat ik hoop is door het bewust omgaan met de natuur en de dieren om ons heen ik dit aan mijn kind mee kan geven. Ik hoop echt dat ze dit van ons over zal nemen en zal inzien hoe belangrijk dit is voor de toekomst van onze wereld.

Wat zou je nog graag meer eco willen doen?

Er is nog genoeg wat ik zou kunnen doen! Wat nu in mij opkomt, is helpen met het opruimen van alle zooi
op de stranden en in de duinen. Dus wat meer tijd vrijmaken om echt iets concreets te doen voor de natuur.

Als jij ‘Miss Ecomama’ zou zijn, wat zou je willen veranderen in de wereld?

Het dierenleed! Ik kan het niet aanzien hoeveel dierenleed er is in de wereld door ons consumptie gedrag. De bio-industrie, foie gras, legbatterij kippen, dons, bont enz enz daar zou ik echt wat aan willen doen!

Is it easy being green?

It is easy? Hmmm het voelt voor mij gewoon, een levensstijl. Ik ben me er wel altijd van bewust dat het nog groener kan. Om de balans te vinden tussen wat allemaal groener kan en wat voor mij nog goed voelt dat vind ik soms wel lastig.

Heb je een gouden tip om het leven van andere mama’s een beetje meer eco te maken?

Een hele simpele tip is denk ik om geen billendoekjes meer te kopen met allerlei zooi er in, maar gewoon washandjes te gebruiken met wat water. En natuurlijk een draagdoek! Die gaan zoveel langer mee dan de
gemiddelde kinderwagen (om maar niet te spreken van de voordelen van dragen), en zijn erg multifunctioneel zo kun je er jaaaaren plezier van hebben.

Favoriete recept:

Preitaart met geitenkaas
Deeg:
250gr bloem
100gr boter in vlokken
1 eierdooier
1 eetlepel water
Kneed hier een mooi soepel deeg van, even een half uurtje in de koelkast in
wat huishoudfolie

Vulling:
750gr prei in ringen gesneden
2à3 eieren
Een flinke schep crème fraîche
150gr (of meer voor de lekker) geitenkaas
Peper en zout

Kneed het deeg mooi glad en bekleed hiermee een springvorm. Zet het een tijdje in de oven, zo kan het vast een beetje garen voordat de vulling er in gaat.
Doe ondertussen wat olie in de pan en de prei, even laten garen, en dan een lepeltje bloem er doorheen. Klop ondertussen de eieren, wat peper, zout en de crème fraîche door elkaar. Vervolgens de geitenkaas in stukjes in de pan door het preimengsel heen roeren en laten smelten. Neem de pan van het vuur en roer het eimengsel door de prei heen. Giet nu alles in de springvorm. Bak de hartige taart in de oven tot hij gaar is op ongeveer 200 graden.
Eetsmakelijk!

Actie!

Met de code ‘Ecomama’, ontvang je een leuk cadeautje in je pakket als je voor 30 april iets bestelt bij babybio.nl.

Groentetuin van Esther

Wil jij ook in de Viva Mama! rubriek? Mail ons dan!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies