Viva la Mama! Irene

Viva la Mama! Irene Wednesday April 17, 2013

Irene schreef het boek ‘Moe is Moe maar voldaan’ voor en over moeders. Hier vertelt ze over haar eigen levensstijl.

In de rubriek la Viva Mama! beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen!

Vertel! Wie ben je?

Hoi, ik ben Irene Wing Easton, getrouwd en een heel Gewone Moeder van vier kinderen, twee jongens en twee meisjes. Inmiddels zijn ze alweer 17,15,12 en 9 jaar oud. Sinds ik op mijn 19e door een val op mijn achterhoofd een hersenstam-beschadiging opliep, heb ik chronisch pijn aan mijn ogen en achterhoofd. Ik werd dertien keer geopereerd en moest mijn opleiding tot verpleegkundige staken. Ook draag ik een ooglapje, dat maakt het voor mij wat aangenamer om te kijken. Ik ben schrijfcursussen gaan doen (aangepaste computer) en heb een auteursbegeleider gezocht.

Voor moeders die kinderen hebben in de leeftijd van 0-12 jaar, schreef ik het boek ‘Moe is Moe maar voldaan.’ Het bevat korte verhalen (want moeders hebben nooit lang tijd om ongestoord te kunnen lezen) die ieder over een moederlijk stressje of taboe gaan. Ik heb expres veel humor gebruikt om de taboes mee te verpakken. Het werd door 26 uitgevers enthousiast ontvangen (‘goed geschreven, rake onderwerpen, humor enz.’) maar even zo vaak afgewezen want ‘Je bent geen Bekende Nederlander’. Daarom heb ik samen met mijn man een uitgeverij opgericht , een ebook versie gemaakt en het boek professioneel laten drukken. Daarbij is gebruik gemaakt van papier van verantwoorde herkomst (keurmerk voorin). Inmiddels is de 2e druk uit. Op mijn website kun je meer informatie over het boek vinden.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Om zeven uur staan we op. Vroeger werkten mijn man en ik samen om de kinderen aangekleed en het ontbijt klaar te krijgen. Nu zijn ze groter, doen alles zelf en helpen mee. Ja dat scheelt een hoop! We ontbijten gezellig samen en dan gaat iedereen naar
werk of school. Ik houd me ondertussen bezig met huishouden en met het schrijven aan mijn nieuwe boek, een roman. Eén en ander natuurlijk afhankelijk van hoe het die dag met mijn hoofd gaat. Ook ben ik veel tijd kwijt aan de promotie van ‘Moe is Moe’, het voorbereiden van lezingen enzovoorts. Na schooltijd ben ik er voor de kinderen. ’s Avonds schrijf ik vaak ook nog een tijdje.

Heb je groene vingers?

Ik werk in onze tuin op z’n Irene’s, alles staat door elkaar ahum. Ik blunder wat af. Zo zette ik pompoen-en tomatenplantjes steeds op dezelfde plek en bleef me maar verbazen dat de plantjes het eerste jaar super veel gaven en daarna niets meer. Bleek dus dat je groenten en dergelijke elk jaar op een andere plek moet zetten, oooh! Ik vind het wel zalig om met mijn handen in de aarde te wroeten. Onkruid wieden doe ik dus ook niet met een schoffel maar met een handschoffeltje.

Wat voor eetgewoontes heb je?

We eten gedeeltelijk vegetarisch. Als we vlees eten dan wel zoveel mogelijk biologisch. Plofkip is definitief verbannen. Verder eten we zoveel mogelijk groenten van het Nederlandse seizoen. Dus liever geen groente die in kassen flink verwarmd moet worden of overgevlogen wordt vanuit warmere landen.

Wat is jouw sterkste ‘eco-power’?

Wanneer ik programma’s over de natuur zie, zoals Earth Flight dan motiveert me dat om er alles aan te doen om de aarde te helpen. Voor onze kinderen, hun kinderen en daar weer de kinderen van. Van jongs af aan heb ik de kinderen geprobeerd op te voeden met respect voor de natuur. Ik heb (ook op z’n Irene’s) seizoentafel-poppetjes gemaakt en die zet ik nog altijd neer. Prentenboekjes erbij voorgelezen over Moeder Natuur, de Wortelkindertjes, De Aardbeikindertjes enzovoorts. Verder natuurlijk de kinderen geleerd om geen afval op de grond gooien, niet te lang douchen, afval scheiden enz.

Tijdens een aanbiedingsactie hebben we een paar zonnepanelen gekocht. Ik neem altijd boodschappentassen mee en weiger steeds vaker plastic tasjes in de winkel. Als ik ze toch krijg, dan hergebruik ik ze en breng overtollige exemplaren naar de
Kringloopwinkel (zijn ze erg blij mee!). Plastic waterflesjes hebben we afgeschaft, we gebruiken nu van die Dopper-flesjes (bij
Fair Trade verkrijgbaar) elk gezinslid heeft z’n eigen kleurtje. Gaan eindeloos mee, naar school, naar sport , op reis en ook tijdens het schrijven heb ik de mijne altijd naast me staan.

Ik fiets veel. Enerzijds is dat ook noodgedwongen omdat ik niet zelf mag autorijden maar anderzijds ben ik zelf ook zo opgevoed om zoveel mogelijk te lopen, fietsen of met openbaar vervoer te reizen. Ik heb een 4wielfiets met bakken waar ik een hele winkelwagen aan boodschappen in kwijt kan. Je kunt ook een model kiezen waar je kinderen in kunnen zitten.
Ook brengen we onze kinderen bij dat niet alle kleren om de haverklap in de was hoeven. Toen ze kleiner waren gebruikten we buiten-speel-kleding die vies mocht worden en een tijdje vies bleef alvorens gewassen te worden. Verder gebruik ik altijd minder wasmiddel dan de fabrikant nodig vindt (ja die wil toch zoveel mogelijk verkopen? Met wat minder wordt het ook wel schoon).

In de winter draag ik ook echt winterkleding, dus hele dikke truien zodat de thermostaat lager kan. Als ik schrijf, zit ik stil en word ik sneller koud dus dan gaat er nog een lekker fleecevest overheen. Kleding wordt doorgeschoven naar volgende kinderen en ook via nichtjes en neefje uitgewisseld. Mode daar doe ik niet aan, ik draag mijn kleding eindeloos. Ik hoef echt niet persé het nieuwste kleurtje broek te hebben en heb een hekel aan reclame waar ‘musthave’ op staat. Oh ja, reclamefolders bekijk ik via internet. Ik ben een fan van de kringloopwinkel en van de vrijmarkt.

Wat zou je nog graag meer eco willen doen?

Ik zou graag meer zonnepanelen op het dak willen hebben. Zodra we dit financieel kunnen doen, komen ze er. Toen we er informatie over inwonnen, werd het ons afgeraden omdat je de investering er niet meer uithaalt. Ja dág, ik doe het niet om geld
te besparen, de investering in de natuur is toch ook veel waard? Eigenlijk…eigenlijk zou ik een windmolen in de tuin willen hebben. Ik vind ze prachtig, hoe ze zo mooi en statig staan en dan ook nog eens zulk schoon werk verrichten.

Is it easy being green?

Soms wel , soms niet. Maar een dikke trui aan trekken is echt niet moeilijk.

Als jij ‘Miss Ecomama’ zou zijn, wat zou je willen veranderen in de wereld?

Ik zou alle daken, vooral die in landen die veel zonuren hebben, voorzien van zonnepanelen. Verder zoveel mogelijk windmolens plaatsen natuurlijk.

Heb je een gouden tip om het leven van andere mama’s een beetje meer eco te maken?

Koop zoveel mogelijk 2e hands (marktplaats, kringloopwinkel, vrijmarkt enz)of ruil binnen je familie of vriendenkring. Of het nou om kleding of meubels of een schilderijtje gaat. De vuilnisbelt is al groot genoeg. Geef het goede voorbeeld aan je kinderen.

Welk weetje op Ecoweetjes vind je het leukst?

Het was moeilijk kiezen maar uiteindelijk werd het Klein Spook, de wasbare luiers. Waarom? Omdat ze er eerlijk bij zeggen dat je geen luierpolitie hoeft te zijn en heus wel eens mag ‘zondigen.’ Zo heb ik het vroeger (dit merk bestond toen nog niet, ik had Noppies) ook gedaan.

Welk boek ligt op jouw nachtkastje?

Kamer’ door Emma Donoghue. Het is geschreven vanuit de ogen van een vijf jarige jongen. Dit boek gaat over moederliefde maar ook over creatief omgaan met weinig en over knutselen met afval. En dan is het ook nog eens een adembenemend verhaal wat ons allemaal zou kunnen overkomen. Het heeft enorm veel indruk op me gemaakt.

Favoriete recept

Spinazie-spaghetti. Handig omdat veel kinderen het graag lusten en omdat het snel klaar is. Ik maak het vaak als ik met een kind naar bijvoorbeeld muziekles moet en laat thuis ben. Je kunt kiezen welke ingrediënten je wilt gebruiken. Maakt het klaar en hussel de hele bups door elkaar. Smakelijk eten!

  • spaghetti
  • diepvriesspinazie / verse spinazie
  • Boursin / geraspte kaas
  • gehakt / vegetarisch gehakt

Eet smakelijk!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies