Viva la Mama! Martha

Viva la Mama! Martha Tuesday August 30, 2011

Martha bekijkt het leven door een roze-groene bril.

In de rubriek Viva la Mama! beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen.

Vertel! Wie ben je?

Martha Kuiken-Visser, 29 lentes jong, trotste moeder van dochter Ferrys (8) en Zoon Nykle (2) en getrouwd met Jan (34) met alle kuikentjes wonen we in het heerlijke Harlingen. Ik ben zelfstandig onderneemster met het eco webwarenhuis Pink and Green.

Hoe ziet jouw dag eruit?

We beginnen de dag met een gezonde portie chaos: kids in de kleren, lekker ontbijten en dan hop op de fiets gezellig met zijn 3-en een frisse neus halen terwijl we onze dochter naar school brengen. Meestal maken zoon en ik nog een extra rondje door het prachtige Harlingen of het nu regent of de zon schijnt, om dan voldaan en met frisse moed thuis aan de slag te gaan. Ik ben niet echt het huishoudelijke type, maar in de ochtend doe ik samen met zoon wat kleine klusjes. ondertussen heb ik de pc aangezet om bestellingen voor Pink And Green te verwelkomen en te verwerken en natuurlijk al onze trouwe volgers op twitter een goede morgen te wensen. De ochtend is een combi van werken, spelen en huishouden.

Eigenlijk ben ik een enorme chaoot, en zie altijd wat lukt en wat niet, lukt het niet dan is er morgen weer een dag. Tussen de middag haal ik dochter weer van school en man komt tussen de middag ook eten. Gezellig met zijn 4-en een lekkere biologische boterham eten en dan gaan we allemaal onze gang. Mijn man weer zijn timmervak beoefenen, dochter haar tafels leren op school en zoon en ik thuis aan de
slag. onze zoon gaat twee dagdelen naar de peuterschool, en dat geeft net die extra ruimte om me bezig te houden met Pink And Green. Soms doen zoon en ik in de middag samen even een oogje dicht, want ja een schoonheidsslaapje is voor iedereen goed.
Dochter en man komen om 4 uur weer thuis. Om 5 uur fiets (en met heeeel slecht weer met de auto) ik naar het postkantoor om de verwerkte bestellingen op de post te doen. Ik kook elke avond en probeer dat zo gevarieerd mogelijk te doen zoals elke moeder. Alleen de patat, pannenkoeken en pasta’s zijn toch wel favoriet bij de kinderen. De kinderen zijn laat slapers en liggen rond 20:30 uur op bed. En soms doe ik in de avond nog wat werk.

Mijn gezin, werk en sociale netwerken zijn voor mij ontspanning. Elke avond val ik voldaan in slaap!

Heb je groene vingers?

Nee totaal niet, doe soms wel een poging, maar hou het nooit lang vol. Ik heb samen met onze dochter wel eens een moestuin proberen te onderhouden en toen hadden we meer dan 70 sla plantjes, maar ik vond het ook zo schattig hoe de rupsjes van de
koolwitjes ze opsmikkelde. Ik ben wel heel trots op onze twee perzikbomen in de tuin. Af en toe goed snoeien en er komen kleine maar heeeerlijke perziken aan.

Wat voor eetgewoontes heb je?

Sinds twee jaar kopen we voor 90% biologische voeding, omdat ik moest aansterken wilde ik geen meuk meer eten en ons gezin natuurlijk het beste geven wat er te krijgen is, en met succes! Ik viel meteen kilo’s af en kreeg weer kleur op de wangen, mijn dochter
en ik zijn echte fruit fanaten. Kon ook niet missen want tijdens de zwangerschap had ik een ware fruit obsessie! Ik ben ook dol op sushi. Ik eet het alleen niet veel, maar op mijn goede voornemens lijstje staat wel “vaker zelf sushi maken”, de hollandse sushi de wel bekende zouteharing kan ik ook zeer waarderen, en dat geldt ook voor zoonlief. Dat is ook weer veelzeggend over de zwangerschap van mijn zoon. Bij elke vis kraam MOEST er gestopt worden!

Soms gedraag ik me ook net als een konijn en met grote borden vol groente, daar kan ik echt van genieten. Voor de rest ben ik een
echte alles eter, wil alles wel proeven, van inktvis tot struisvogelbiefstuk van zeewiersalade tot prinssesenstampot (stampot rode bieten). Ze mogen me ‘s nachts wakker maken voor een goed stukje pure chocolade en een vers geperst sapje. Ik heb laatst een slow juicer gekocht van Versapers. Nou das pas genieten! Helemaal als het en warme dag is en je hebt de watermeloen en de sinaasappels in de koelkast liggen. De kids willen dan maar wat graag mee helpen. Mijn motto is: G&G (Genieten is Gezond)!

Wat is jouw sterkste ‘eco-power’?

Dat is waarschijnlijk recycling. Als kind had ik daar al een zwak voor. Ik had mijn jaszak altijd vol met allemaal gevonden schatten en ging daar altijd mee knutselen of spelletjes mee bedenken. Als tiener kreeg ik een zwak voor 2e hands kleding. Terwijl anderen op school liepen op te scheppen over hun merk kleding zei ik daar trots overheen dat ik net weer wat 2e hands had gekocht. Een beetje baldadig maar wel goed voor je portemonnee en voor de ontwikkeling van je eigen identiteit als tiener.

Als er schoolspullen moesten worden aangeschaft ging ik op zoek naar gerecycled papier schriften en werden de boeken gekaft met oude kranten artikelen met mooie foto’s enz. Onze kinderen geef ik ook graag de kunst van recyclen mee, dit jaar hebben we met de oudervereniging van onze dochter school met 300 kinderen een recycle project op poten gezet wat twee weken duurde. Het resultaat was echt geweldig! Wat een mooie kunstwerken! De kids hebben de smaak maanden later nog steeds te pakken. Recyclen is een ludieke sport.

Wat zou je nog graag meer eco willen doen?

Ik zou heel graag een 100% zelfvoorzienend huis en winkel willen hebben, en heb nog heel wat meer op mijn verlanglijstje staan.

Als jij ‘Miss Ecomama’ zou zijn, wat zou je willen veranderen in de wereld?

Ik wil iedereen laten zien dat Eco fun, logisch, makkelijk, slim en sexy is. Er wordt op dit moment te veel gegooid met de term “duurzaam” waardoor de geloofwaardigheid voor een hele hoop consumenten er vanaf gaat. Ik wil mensen leren door de valse claims heen te kunnen prikken. En mensen te laten na denken over hun aankopen. of het nu een dagelijks klein verschil maakt of een heel groot verschil alle verantwoorde keuzes zijn een stap in de goede richting.

Is it easy being green?

Ja en nee. Dat ik de behoefte heb om na te denken over mijn doen en laten en wat het doet met de wereld is voor mij iets heel natuurlijks dus makkelijk, maar om in deze snelle weggooi maatschappij zo te handelen en te leven is een hele speurtocht. En ik kom genoeg mensen tegen die mij niet snappen, en dan probeer ik het zonder poeha uit te leggen en dan krijg ik een antwoord van. “Nou daar kan ik me niet druk om maken” dat vind ik soms lastig.

Maar sinds ik begonnen ben met mijn eco webshop Pink and Green is er een wereld voor mij open gegaan, de mensen die ik ontmoet en spreek die ook een zwak hebben voor bewust leven geven mij een enorme energie boost.

Heb je een gouden tip om het leven van andere mama’s een beetje meer eco te maken?

Denk simpel, maak het je niet te moeilijk maar juist makkelijk! Als je kleine dagelijkse dingen verandert is dat op den duur een mega groot verschil. Maak er een sport van, wees trots op je zelf als je het afval in de container ziet slinken. Geniet van de biologische bloemkool die je bij de kleine bio boer uit de buurt hebt gekocht. Kijk eens goed naar een verpakking, misschien zie je wel een grappige robot, of een ander kunstwerk. Vraag eens je kind wat ze er van vinden om zelf spulletjes naar de kringloop te brengen, om te kijken hoe dat werkt. En zo kan ik uren doorgaan.

Wat ik vaak doe bij het kopen van een product is mij afvragen, “hoe zou het er uit zien als er een touwtje zit aan het product dat helemaal loopt naar het begin van het productie proces?”. Trekt er dan ook iets of iemand aan het kortste eind?

Welke shop of adresje op www.ecoweetjes.nl vind je het allerleukste?

Ik vind eigenlijk alle weetjes super! allemaal goede tips van mooie mensen met mooie ideeën, maar wat ik echt het leukste vind is de nieuwsbrief! Daar kijk ik echt naar uit en vind het ook een motivatie om er aan herinnert te worden hoe veel mooie initiatieven er leven in eco land. Echt een aanrader!

Favoriete recept

Ik heb een zwak voor salades, zoals een simpele caprese salade, tomaat, mozzarella,
verse basilicum & olijfolie, tadaa klaar is Kees!

Wil jij ook in de Viva Mama! rubriek? Schroom dan niet en mail ons!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies