Viva la Mama! Nurgül

Viva la Mama! Nurgül Thursday September 20, 2012

De Brabantse Nurgül droomt van een wereld zonder plastic tasjes en met een supermarkt zonder slechte keuzes.

In de rubriek Viva la Mama! beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen!

Nurgül droomt van een wereld zonder plastic tasjes en met een supermarkt zonder slechte keuzes.

Vertel! Wie ben je?

Ik ben Nurgül oftewel ‘Nur’ voor vrienden en familie. Ik ben geboren en getogen Rotterdamse en ben 30 jaar. Ik woon in de gezellige, Brabantse ‘s-Hertogenbosch met mijn echtgenoot Deniz, dochter Ceylin (4) en zoon Ömer (1). Verder is mijn sterrenbeeld Tweelingen en ben ik een creatieveling!

Hoe ziet jouw dag eruit?

Afhankelijk van mijn dochter en zoon, strompel ik rond half acht het bed uit, struikelend over een verdwaald stuk kleding. Ik werk als onder meer scenariste vaak vanuit huis. Nu mijn dochter naar school mag, hoop ik op meer uurtjes achter de laptop. ‘s Avonds om een uur of 9 plof ik met een diepe zucht op de bank met een kopje earl grey en werk ik mijn social media bij.

Heb je groene vingers?

Enigszins. Ik heb een zaaitic. Als ik zaadjes tegenkom, dus tijdens het snijden van groente en fruit, heb ik de drang om deze te zaaien. Ik heb dan ook een klein potje met aarde staan op het aanrecht waar nu twee verschillende plantjes uit groeien. 

Wat voor eetgewoontes heb je?

Ik ben geen keukenprinses, maar een praktische surviver achter het aanrecht. Mijn doel is om op snelle en gezonde wijze iets op tafel te toveren en het liefst bestaande uit biologische groenten en vlees. Soms heb ik zin om uitgebreid te koken. Dan probeer ik vaak nieuwe dingen uit.

Ik ben een liefhebber van de Aziatische keuken, maar houd er ook van om te smullen met Turkse tapas. 

Wat is jouw sterkste ‘eco-power’?

In 2009, na de geboorte van mijn dochter Ceylin, ben ik me meer gaan verdiepen in duurzaamheid. De zoektocht naar mens- en milieuvriendelijke, maar bovenal gezonde producten hebben geresulteerd in de weblog Duurzaamheidskompas.nl Mijn passie voor groen uit ik geregeld met gelijkgezinde gastschrijvers op de site. Ik vind het bijvoorbeeld erg leuk om duurzame trends te volgen, nieuwe producten en diensten uit te proberen om vervolgens verslag te doen op de site.

Wat zou je nog graag meer eco willen doen?

Ik wil minder voedsel weggooien en meer water besparen. Daarnaast wil ik graag de befaamde was- en droogtrommel ballen gebruiken. Wie weet schrijf ik daar binnenkort een review over.

Is it easy being green?

Het is in Nederland relatief duur om groen en gezond te leven. Vergelijk de prijzen eens in de supermarkt. Het is toch krom als een duurzame en gezonde levensstijl alleen is weggelegd voor mensen die het kunnen betalen?

Als jij ‘Miss Ecomama’ zou zijn, wat zou je willen veranderen in de wereld?

Consumenten hebben helaas een illusie van een keuze. Ik zou willen dat we echte keuzes hebben. Dat we voor elk product een gezonde en duurzame alternatief hebben. Dat schadelijke en giftige stoffen in eten, drinken en verzorgingsproducten – die helaas ook door de EU goedgekeurd worden – volledig worden verbannen uit de schappen. Dat Nederland zoals enkele andere landen en Amerikaanse staten plastictas-vrij wordt… Maar het begint allemaal bij het nemen van onze eigen verantwoordelijkheid als bewuste wereldburger en het druk uitoefenen op overheden en multinationals. Dus ga vooral naar de stembussen tijdens verkiezingen.

Heb je een gouden tip om het leven van andere mama’s een beetje meer eco te maken?

Het zit hem vaak in de kleine dingen, de kleine stappen. In één keer overschakelen kost tijd, energie en geld. Begin het verduurzamingsproces door kleine veranderingen door te voeren. Duurzaam leven is voor mij niet per sé het afzweren van alle gemak en comfort van de 21e eeuw.

Welk weetje op Ecoweetjes vind je het leukst?

Ik vind Hurraw lipbalsem ecoweetje leuk, omdat mijn dochter Ceylin nu al erg geinteresseerd is in make-up spullen van mama. En zo’n lipbalsem is ideaal voor haar. Ik moet wel oppassen dat ze het niet te lekker vindt en opeet.

Favoriete recept

Hmmm, dat zijn er wel meer dan één. Ik houd zelf erg van linzensoep uit de Turkse keuken. Eenvoudig en erg gezond!

Ingrediënten Turkse linzensoep:

  • 1 mok met rode linzen
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 2 (middel)grote aardappelen
  • 25 gr biologische roomboter (zonnebloemolie kan ook)
  • 1 theelepel gemalen rode peper (heet of mild)
  • 1 groente bouillonblok
  • Staafmixer

Bereiding linzensoep:

Was de linzen grondig. Maak de wortel schoon. Pel de ui en aardappelen. Snijd de wortel, ui en aardappelen in kleinere blokken. Doe de boter of olie in de pan. Doe er bouillon en peper bij. Even roeren. Doe er dan de gewassen linzen bij. Schenk er ongeveer een tot anderhalve liter kokend water bij. Roer de linzen even los van de bodem. Doe vervolgens de gesneden groenten erbij. Deksel op de pan. Zodra alle groenten gaar zijn, pan van het vuur halen. Iets laten afkoelen en de staafmixer er doorheen halen. Warm serveren met Turkse pide brood, citroensap en zwarte peper (om naar wens op smaak te brengen). Eet smakelijk!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies