Viva la Mama! Samantha

Viva la Mama! Samantha Monday March 11, 2013

Samantha doet braaf aan afvalscheiding, maar vindt het moeilijk om zich niet te laten afleiden bij het theezetten.

In de rubriek Viva la Mama! beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen!

Vertel! Wie ben je?

Hoi, hoi! Ik ben Samantha Moonen. Ik ben 40 jaar en woon samen met mijn partner en 3 kinderen (onze zoon van 5jr en onze tweeling, jongen en meisje, van 1,5jr) in het gezellige Breda. Ik heb een tijd lang in het basisonderwijs gewerkt als groepsleerkracht, maar sinds een jaar ben ik zelfstandig ondernemer en run ik mij eigen webwinkel Bep & Co.

Dit alles geeft mij een positieve vibe, zodat ik mijn leven een heel hoog cijfer zou willen geven. Op een paar dagen in de maand na. Dat heb ik een groot gevoel voor dramatiek, maar dat herkennen waarschijnlijk meer vrouwen!

Hoe ziet jouw dag eruit?

Ik ben bevoorrecht met een heel lieve partner. Die het hele gebeuren ’s ochtends opstart, al volg ik niet veel later. Iedere dag is anders en de ene dag is relaxter dan de andere dag. Rond etenstijd zijn het de spitsmomenten en om 17u helemaal. Ook dit zal heel herkenbaar zijn voor veel mensen. Om 20u keert de rust terug en kan ik, wanneer dit niet tussendoor gelukt is nog werken.

Ik heb een tijd terug op internet een mooie slogan gelezen en heb hier mijn motto van gemaakt.

I’m being amazing every day!

Als ik een dipje heb werkt dit super!

Heb je groene vingers?

Ik denk wel dat ik mag zeggen dat ik een beetje groene vingers heb, maar ik doe er nu heel weinig mee. En dit eigenlijk sinds de oudste is geboren. Al betrek ik hem nu wel bij het poten van éénjarigen of bloembolletjes. Veel verder dan grasmaaien en wat snoeien kom ik nu niet. Daarvoor heb ik het nu te druk met de kindjes en mijn eigen bedrijf.

Wat voor eetgewoontes heb je?

Ik eet vegetarisch. Nu heb ik vlees nooit echt lekker gevonden en vind ik dat de vleesindustrie dieronvriendelijk is. Voor mij was de keuze om geen vlees meer te eten daarom heel makkelijk. Ik ben van mening dat iedereen daar zelf een keuze in moet maken. Voor mijn gezin is de keuze wel of geen vlees eten ook vrij, maar wanneer je vlees eet dan wel biologisch. Nu vindt mijn partner het vlees van een biologische slager veel lekkerder en dus helemaal
geen straf.

Wat is jouw sterkste ‘eco-power’?

Eigenlijk doe ik veel verschillende dingen om groener te leven. Voor Bep&co koop in de spullen bij een leverancier waarvan de producten fair trade zijn, waar geen kinderarbeid (moet er niet aan denken dat mijn kinderen in fabrieken zouden moeten werken) aan te pas komt en waarvan de producten duurzaam gemaakt worden. Zij hebben eind 2012 de Source-prijs gewonnen voor duurzame productie.

In ons huishouden vond ik het een enorme eyeopener toen er in Breda gestart werd met gescheiden plastic afval inzamelen. Wat gooien wij met z’n allen een berg plastic afval weg!

Wat mij ook altijd is bijgebleven: een lijst waarop staat hoelang het duurt voor bepaalde producten afgebroken worden door de natuur. Soms wel tientallen jaren. En het is een kleine moeite om een afvalbak te zoeken of het mee naar huis te nemen.

Verder, en daar denk ik niet eens meer over na, was ik op een kort programma. De meeste kleding hoeft toch alleen maar opgefrist te worden. Heb ik geen droger, maar droog ik op een rekje. Wanneer je was niet te dicht op elkaar hangt droogt het vrij snel. Wij hebben maar een auto. Dat is het gemak van in een stad wonen en alles op loop- en/ of fietsafstand hebben. Apparaten niet standby laten staan. Spaarlampen. De verwarming niet zo hoog zetten, maar een warmere trui aan doen. Laatst zei oma nog dat ze zich altijd warmer kleed wanneer ze op visite komt.

Papier, glas, chemisch afval enz. scheiden. Meubels, kleding, speelgoed een tweede of derde leven geven.
Waarschijnlijk is er nog meer te bedenken, maar dit is een greep uit onze bijdrage.

Wat zou je nog graag meer eco willen doen?

Ik zou graag veel meer eco willen doen, maar wanneer ik één ding moet noemen. Wat hier vaak mis gaat is: De waterkoker aan zetten, wat anders gaan doen, vergeten, water weer lauw, opnieuw aanzetten, wat anders gaan doen… enz enz.

Hier wordt dus heel vaak de waterkoker voor niets gebruikt. Gelukkig zonder verkeerde intenties, maar het is zeker onnodige energieverspilling.

Is it easy being green?

Ja!

Natuurlijk kan het altijd beter, maar als je langzaam steeds meer aanpast in je leven en er naar gaat leven is het niet moeilijk. En zo draag je langzaam, meer en meer, ook je steentje bij een groener milieu.

Als jij ‘Miss Ecomama’ zou zijn, wat zou je willen veranderen in de wereld?

Dat mensen zich bewuster zijn van het consumptie gedrag. Hoeveel voedsel wordt er niet weggegooid, omdat het niet verkocht wordt. Alleen om het aanbod in de winkels te hebben.

Heb je een gouden tip om het leven van andere mama’s een beetje meer eco te maken?

Wanneer je het plastic afval nog niet gescheiden inzamelt, ga dit dan eens doen. Je gaat je verbazen over de hoeveelheid hiervan.

Welk weetje op Ecoweetjes vind je het leukst?

De recycle ideetjes van I Like Waste!

Toen ik nog voor de klas stond maakten we ook leuke dingen van ‘afval’ . Eigenlijk is dat een verkeerd woord. Herbruikbaarmateriaal zou beter zijn. Van melkpakken werden vogelhuisjes gemaakt, van een oud stel kaarten een ketting, wc-rolletjes werden o.a. stempels en verschillende soorten verpakkingsmateriaal een adventskalender.

Thuis wordt nu een oude sinaasappel- of bananendoos een trein of auto en een oude doek en wasknijpers een tent.

Zij, Saskia Zweers, kijkt met andere ogen naar ‘afval’. Dat vind ik leuk en mooi!

Welk boek ligt op jouw nachtkastje?

Moe is moe, maar voldaan! van Irene Wing Easton.

Ik vind het heerlijk, lachen, fijn om te lezen en heel veel in te herkennen als ‘mede-moeder’, zoals zij schrijft. Het zijn allemaal korte hoofdstukken, dus je kunt het makkelijk even wegleggen.

Favoriete recept

De moeilijkste vraag voor mij, omdat ik heel veel lekker vind. Op dit moment is mijn favoriet:

  • Verschillende soorten groenten (bij ons liggen er altijd wel wat groenten die erin
    verwerkt kunnen worden. Bijv. champignons, courgette, wortel, paprika, boontjes, ui,
    knoflook, kool, mais)
  • Rijst
  • Een Thaise groene curry pasta
  • Wat sojasaus
  • Eieren of een naturel sojaproduct

Rijst koken en groenten (eventuele sojaproduct) wokken in wat olie. Let op volgorde van
groenten toevoegen. Eitjes bakken of koken.
Sojasaus en de currypasta mengen en verhitten. Rijst en de gewokte groenten toevoegen.

Opdienen en er het eventuele eitje bij serveren.

Eet smakelijk!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies