Viva la Mama! Sandra

Viva la Mama! Sandra Tuesday March 1, 2011

Een mama met een groen hart. Deze keer in de Viva Mama! rubriek: Sandra

In de rubriek Viva la Mama! beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen. Sandra heeft haar balans helemaal gevonden.

Vertel!
Wie ben je, waar woon je, hoe, met wie (etc)?

Ik ben Sandra Holtrop, 32 jaar. Getrouwd met Bernhard en moeder van Noa (5) en Carmen (1). Ik heb na mijn studies een aantal jaar gewerkt in het wetenschappelijk onderzoek. Door een skiongeval kon ik met mijn schouder mijn werk niet meer doen en toen ik eenmaal fulltime thuis was, bleek hoe prettig dit was voor mij, mijn man en dochter. Het gaf een enorme rust. Nu hebben we er een tweede dochter bij, maar ook huisdieren en een moestuin. Erg fijn dat ik alle tijd daaraan kan besteden omdat ik niet buiten de deur werk. Daarnaast werkt mijn man als zelfstandige en muzikant dus het is al chaotisch genoeg in huis. Ik zorg ook het liefst zelf voor mijn jongste dochter, omdat zij medicatie gebruikt waarmee ze niet zomaar bij een reguliere opvang terecht zou kunnen. Ik ben consulente voor kaatje katoen (wasbare luiers) en ik ben net begonnen met een schilder/kunst cursus. Die kunstavond is echt mijn avond van de week.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Op een doordeweekse schooldag dat mijn man thuiswerkt in zijn kantoor, gaat de wekker om 7.15 en zo rond 7.30 staan we op. Onze jongste dochter slaapt af en toe bij ons en de oudste kruipt er vaak ‘s ochtendsvroeg bij in. Dat met zijn allen wakker worden in het grote bed is altijd een fijn begin van de dag. We ontbijten samen en één van ons brengt onze oudste dochter van 5 naar school. Daarna wordt de hond uitgelaten en meestal doe ik ‘s ochtends wat nodig is in het huishouden, voor hoever dat lukt met de jongste van 1.5 jaar om me heen. Ook het konijn en de kat krijgen meestal ‘s ochtends de verzorging die nodig is. ’s Middags lunchen we samen en s middags haal ik vaak boodschappen of doe wat voor mezelf als mijn jongste slaapt. Dat is het handige van een thuis werkende man. ‘S middags gaan we op visite, naar de danssschool van mijn oudste of we zijn gewoon lekker thuis en aan het eind van de middag kook ik en eten we samen. Vaak moet mijn man ’s avonds weg voor repeteren of optreden met zijn band, dan doe ik het eten en avondritueel alleen met de kinderen. Als mijn man weg is voor zaken in binnen- of buitenland, doe ik alles de hele dag en redden we ons prima.

Heb je groene vingers?

Ik heb een moestuintje in de tuin volgens het “square foot gardening” principe. Dus vierkante bakken van steigerhout met 16 vakken per bak waarin we allerlei groente verbouwen. Daarnaast een paar aparte bakken voor oa aardbeien, komkommer, maggieplant, tomaten. Afgelopen jaar zijn we hiermee begonnen en ik vond het erg leuk om te doen. Dit jaar moet ik wel wat eerder beginnen met zaaien en nog meer op de slakken en rupsen letten. Ik moet eerder beginnen met binnen voorzaaien.

Wat voor eetgewoontes heb je?

Een echte gewoonte die ik al jaren heb is ontbijten met twee boterhammen met pure hagelslag. Mijn oudste dochter vraagt nu ook al vaak om hagelslag op haar brood ’s ochtends en de jongste lust ook graag een hapje.

Wat is jouw sterkste eco power?

Ik denk dat dat is dat ik bij bijna alle aankopen die ik doe, goed nadenk. Ik kijk eerst of ik het tweedehands kan kopen. Bijvoorbeeld lego, er zijn al zoveel dan die plastic bouwsteentjes op de wereld, dan ga ik het niet nieuw kopen. Bij dingen die ik wel nieuw moet kopen, ben ik heel kritisch. We eten biologische producten, zoveel mogelijk uit de omgeving en ik koop ook bewust mijn wasmiddelen, schoonmaakmiddelen, cosmetica etc. Ook gebruik ik een divacup en wasbaar maandverband. Onze jongste dochter draagt wasbare luiers. We doen bijna alles op de fiets en verder heeft mijn man onlangs een waterstof-systeem in de auto ingebouwd waardoor er veel brandstof bespaard wordt en de uitstoot verminderd.

Wat zou je nog graag meer eco willen doen?

Inmiddels zijn we steeds meer dingen eco gaan doen in en om huis. Ik weet niet veel dingen meer op te noemen die ik nog meer kan doen. Wat we wel graag zouden willen is zonnepanelen op het dak. En ik zie die nieuwste versies electrische auto’s wel zitten, die kunnen vrij ver rijden op de accu en je kunt ze ook via het stopcontact opladen. Mijn man denkt erover om een oudere auto om te bouwen naar electrisch en die voor de kortere ritten te gebruiken.

Als jij ‘Miss Ecomama’ zou zijn wat zou je willen veranderen in de wereld?

Ik zou willen dat mensen meer open zouden staan voor eco en bewuster in het leven zouden staan. De cultuur van consumeren die we hebben, dat zou ik graag anders zien. Men moet bewuster omgaan met eten, dieren, gedrag, producten etc. Eigenlijk gewoon met de aarde als geheel.

Is it easy being green?

Ik vind van wel. In het begin als je wat bewuster word, ga je dingen uitzoeken en dan denk je dat het allemaal erg ingewikkeld is, maar eigenlijk valt dat allemaal erg mee. We moeten gewoon loslaten dat alles snel en makkelijk moet gaan. Wel kost het wat meer tijd, maar het is denk ik heel goed om juist wat te onthaasten. Door zelf je groente en fruit te verbouwen in de tuin, met je handen in de aarde te wroeten of wat meer tijd kwijt te zijn aan wat uitgebreider koken, kom je juist tot rust en het geeft een goed gevoel.

Heb je een gouden tip om het leven van andere mama’s een beetje meer eco te maken?

Ik heb een paar makkelijke tips. Een hele eenvoudige is wassen met de ecowasbal. Dat bespaart zoveel geld en is goed voor het milieu. Ook was ik altijd met het korte programma (behalve de luierwas). En gebruik wasbare luiers, daar zitten eigenlijk alleen maar voordelen aan. En ga “groen” bankieren, er zijn twee “groene” banken. Kijk ook even kritisch naar je energieleverancier, groene stroom is niet altijd echt groen. Bij ons bleek een overstap naar greenchoice ook nog eens geld te besparen.

Favoriete recept

Mosterd-pastinaak soep

Maak bouillon en kook daarin in blokjes geneden pastinaak gaar in ongeveer 15-20 minuten. Je kunt er een uitje of ringetjes prei bij doen. Bak in een koekenpan spekreepjes en voeg die toe aan de soep. Doe er een paar eetlepels mosterd en wat peper en zout toe en als laatste een flinke scheut slagroom. Lekker met zelfgebakken grof bruin brood met knoflookboter.

Wil jij ook in de Viva Mama! rubriek? Schroom dan niet en mail ons!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies