Viva la Mama! Stefanie

Viva la Mama! Stefanie Thursday March 29, 2012

Stefanie is zwanger van haar derde kindje en zet graag een biologische maaltijd op tafel.

In de rubriek Viva la Mama! beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen!

Vertel! Wie ben je?

Ik ben Stefanie, 26 jaar en op dit moment 36 weken zwanger van mijn derde kindje. Ik heb al 2 zoons. Max van 4 en Melle van 2.5 jaar. Ik ben samen met mijn liefste Dirk. Dirk heeft een eigen timmerbedrijf wat erg goed gaat. We wonen in een koophuis in Zwaag. Met een fijne tuin en veel speeltuinen om ons heen. Een ideale plek voor kindjes om op te groeien!

Hoe ziet jouw dag eruit?

Om 7 uur gaat de wekker. Ik kleed mezelf aan, en ondertussen worden Max en Melle wakker van mijn gestommel. Max kleedt zichzelf aan, en als ik klaar ben ga ik Melle aankleden. We gaan naar beneden en ik maak ontbijt. Na het ontbijt is het haren kammen, tandenpoetsen, en snel naar school met de bakfiets. Als Max naar school is gaan Melle en ik wat boodschappen doen, of ergens op visite of we gaan naar huis om lekker te spelen. Tussen de middag eet Max thuis. Max en Melle zijn goede eters en zijn dol op bijvoorbeeld speltcrackers met biologische kaas. Lekker, en gezond!

Max gaat ‘s middags weer naar school, en dan gaat Melle slapen. Na schooltijd spelen ze buiten in de tuin en als Dirk thuis komt gaan ze meestal voetballen met hem. In die tijd kook ik, en om half 6 gaan we aan tafel.
Na het eten gaan Max en Melle douchen… en dan is het bedtijd en voor mama op de bank plof tijd. Straks ga ik ‘s avonds ook weer lekker sporten.

Heb je groene vingers?

In de tuin werken vind ik meestal niet zo leuk. Wel zorg ik altijd voor bloemetjes in de bakken, als het mooie weer er weer aan komt.
Ik vind het wel erg leuk om samen met Max en Melle zaadjes te planten in potjes, die samen te verzorgen en dan zet Dirk ze uiteindelijk in de tuin. Dit jaar hebben we pepers, tomaten en komkommers. Ik hoop dat ze weer lekker gaan groeien, want dat scheelt ook weer in de biologische groenten kosten!

Wat voor eetgewoontes heb je?

We eten nu sinds twee maanden alles biologisch. We aten al een poos minder vlees, maar nu is dat nog minder en de knop is helemaal om wat biologisch betreft. Alles wat wij eten is dus biologisch, en ik voel me er heel erg goed bij. Ik ontbijt met yoghurt met muesli, met een glas diksap. Lunchen met biologisch brood, crackers, of een salade. Soms maak ik soep of we hebben iets over van het avondeten en dan eet ik dat.
‘S avonds kook ik met verse groenten, en de kinderen zijn gek op bulghur, dus dat eten we vaak in plaats van rijst.

We eten veel fruit, vooral Max is een echt appel- en banaanmonster.
Melle eet liever een rijstwafel met pindakaas. Maar hij eet ook twee stuks fruit per dag. Maar dat gaat minder makkelijk als bij Max.

Wat is jouw sterkste ‘eco-power’?

Ik was met de ecowasbal, en dat vind ik echt een super uitvinding. De was wordt echt super schoon! Verder eten wij biologisch, zo min mogelijk vlees. Ook doe ik alles met de bakfiets. Mijn vriend heeft wel een auto voor zijn werk, maar die gebruiken we in het weekend ook zo min mogelijk.

Wat zou je nog graag meer eco willen doen?

Mijn eerste stap was biologisch eten. Na het boek gelezen te hebben van Julia Kang ben ik ook biologische verzorgingsproducten gaan gebruiken. Ik zou minder vaak de droger willen gebruiken, maar met twee en straks drie kindjes kies ik toch voor het makkelijke. Wel heb ik een droger met een A label. En ik gebruik hem alleen voor handdoeken, ondergoed en sokken.

Als jij ‘Miss Ecomama’ zou zijn, wat zou je willen veranderen in de wereld?

Dat biologisch eten goedkoper is. Nu wij biologisch eten zijn we een stuk duurder uit met onze boodschappen. Ik heb het er graag voor over, maar ik kan me voorstellen dat veel mensen dan toch kiezen voor de niet-biologische producten. Ik zou biologisch eten meer promoten, omdat er voor mijn idee een beetje een stoffig imago om heen hangt.
Ik vind ook dat er meer bekend moet worden over e-nummers en de schadelijke gevolgen. Ook voor onze kinderen. Juist voor onze kinderen.

Is it easy being green?

Hartstikke, en nog leuk ook!!

Heb je een gouden tip om het leven van andere mama’s een beetje meer eco te maken?

Ga eens kijken bij een bio winkel! Je zult verbaasd zijn van de keuze.

Welk weetje op Ecoweetjes vind jij het allerleukste en waarom?

De greenpan!

Favoriete recept

Pilav met linzen en geitenkaas.

    50 gram bulghur
  • 250 gr linzen
  • 5 tomaten
  • 2 uien
  • Zachte geitenkaas

Pel de uien en snij ze in partjes.
Snij de tomaten in stukjes.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan en bak hierin de uien en tomaten op matig vuur, ca 10 minten.
Voeg de Bulghur toe en bak het kort mee totdat alle korreltjes glanzen van de olie.
Voeg 350 ml water en de linzen toe en laat het met het deksel op de pan in 10 minuten gaar worden.
Wordt het te droog? voeg dan water toe.

Breng op smaak met olijfolie, peper en zoyr. Verdeel over de borden en verklruimel er zachte geitenkaas over.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies