Baby’s eco lifestyle

Ben je zwanger, wil je zwanger worden of net bevallen? Dat is vaak een moment waarop je je bewust wordt van je omgeving en gezondheid. Het is net of je scherpere zintuigen krijgt. Welkom Ecomama!

Ben je zwanger, wil je zwanger worden of net bevallen? Dat is vaak een moment waarop je je bewust wordt van je omgeving en gezondheid. Het is net of je scherpere zintuigen krijgt. Opeens valt je op dat er maar weinig ‘puur natuur’ te koop is in de winkels en er toch wel erg veel chemische stoffen zitten in alles om ons heen. Welkom in de wereld van een Ecomama!

Gezond eten

Het begint bij jezelf. Eet gezond. Dat klinkt logisch, maar verdiep je eens in de ingrediënten op de verpakking. Probeer meer groente te eten en minder vlees. Vraag je af waar het eten vandaan komt en hoe het bereid is. Voor de echte enthousiasteling: begin een moestuin. Desnoods in de vensterbank. En de baby kan natuurlijk ook zelf gemaakt eten krijgen, potjes zijn niet heilig.

Verzorging

Alles wat je op jouw huid of die van de baby smeert komt uiteindelijk terecht in het lichaam van jouw baby. Kijk nu eens wat er achterop de verpakking van Zwitsal of Natusan staat. Snap jij het? De meeste baby verzorgingsproducten bevatten weekmakers. Een te hoge blootstelling aan weekmakers (ftalaten en parabenen) kan onder andere leiden tot een verstoring in het hormoonsysteem en leverkanker. Een ecomama kiest liever het zekere voor het onzekere en zal kiezen voor natuurlijke producten. Die zijn er in overvloed! Denk aan merken als Lavera en Weleda of kijk eens in een online shop voor biocosmetica.

Kleding

Er is ontzettend veel keuze op het gebied van ecologische kinderkleding. Ook schoenen kun je ecologisch kopen. Let daarbij op labels zoals ‘organic’ en ‘100% biologisch katoen’. Als je in gespecialiseerde shops (online) kleding koopt kun je er op vertrouwen dat de gebruikte verf ook niet schadelijk is voor de baby. Probeer je omgeving er alvast op attent te maken dat je de voorkeur geeft aan verantwoorde kleding bijvoorbeeld door een verlanglijstje op een website te maken. Zo voorkom je dat de kast straks vol ligt met niet-biologische kleding.

Speelgoed

Baby’s stoppen alles in hun mond. Maar veel speelgoed bevat weekmakers. Dat komt allemaal in de bloedbaan van je kindje terecht. De giftige stoffen worden opgeslagen in het lichaamsvet. Uit onderzoek van de Voedsel en Waren autoriteit blijkt dat bijna 30% van het onderzochte speelgoed verboden weekmakers bevat (en de norm in Nederland is vrij soepel). Het wordt dus wel onderzocht, maar dat is geen garantie dat het veilig is! Kies voor speelgoed met een keurmerk of die informatie bevatten zoals ‘Bisphenol A free (BPA vrij)’ en ‘bevat geen weekmakers’.

Luiers

Geloof het of niet maar een baby die wegwerpluiers om heeft begint zijn leven met het creëren van duizend(!) kilo afval. Wasbare luiers zijn tegenwoordig in de meest gave kleuren te krijgen en zowel qua kosten als gezondheid komen ze erg goed uit de Ecomama test. Je kunt er ook voor kiezen om zelf luiers te gaan maken (klik hier voor een gratis patroon). En er zijn tegenwoordig ook al biologische luiers op de markt zoals Joppies en Naturecare van Etos. Maar deze mogen niet in de groene container.

De leefomgeving van jouw baby

Bekijk eens rustig met welke materialen je baby in aanraking komt. De baby zal veel tijd doorbrengen in de maxicosi, de box (het boxkleed), het badje, de kinderwagen, de draagzak, op het aankleedkussen, in de wieg en in zijn ledikantje (matras en beddegoed). Zorg dat de baby zo min mogelijk in aanraking komt met giftige stoffen. Bij vrijwel alle materialen heb je ook een gezonde keuze. Die zijn niet altijd duurder dan de bekendste merken. De bekendere merken profiteren van hun naamsbekendheid terwijl producenten van gifvrije materialen vaak veel meer oog hebben voor de gezondheid van de baby en de wereld waarin de baby groot gaat worden.

Schoonmaken

Ontgiftig je huis. Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen en wasmiddel. Er zijn meerdere bekende merken op de markt zoals Ecover en Klok. Voor je wasgoed kun je ook kiezen voor een ecowasbal of wasnoten waardoor je de hoeveelheid benodigde waspoeder reduceert. Erg goed voor je portemonnee dus.

Verf in de babykamer

Als je met de babykamer aan de slag gaat, gebruik dan verf zonder oplosmiddelen. In de bouwmarkt is die verf te herkennen aan het label ‘categorie 1’. En ventileer goed!

Borstvoeding

Borstvoeding is natuurlijk. Voor ecomama’s in spé is het dan vaak ook niet de vraag of ze borstvoeding gaan geven maar hoe ze het aan gaan pakken. De organisatie die komt kijken bij het borstvoeding geven moet je niet onderschatten. Begin eens met een algemene voorlichtingsavond in het plaatselijke ziekenhuis of neem contact op met één van de vrijwilligers van Borstvoeding Natuurlijk bij jou in de buurt. Het is ook verstandig om alvast een handboek aan te schaffen of in elk geval te zorgen dat je een adviesorgaan (je eigen moeder of een vriendin) paraat hebt. De verloskundige en kraamverzorgster kunnen je op weg helpen, maar daarna sta je er vaak alleen voor.
Ga je kolven? Zorg dan dat je flesjes gebruikt zonder Bisphenol A.

Yoga

Tijdens en na de bevalling moet je bijna dagelijks wennen aan je spiegelbeeld. Om je lichaam relaxed sterk te houden en je ondertussen voor te bereiden op de bevalling is zwangerschapsyoga een hele fijne oplossing. Als je nog nooit eerder naar een yoga les bent geweest is het misschien even wennen om zo bezig te zijn met je ademhaling en ontspanning, maar als je daar éénmaal aan toe durft te geven ga je er heel veel profijt van hebben.

Ik vond het zelf vooral heel fijn om even lekker bezig te zijn met ‘zwanger zijn’ tijdens de lessen. Omgeven door meer bolle buiken kun je je dan even helemaal richten op het kindje in je buik. Overdag zou je haast vergeten hoeveel aandacht je zwangerschap eigenlijk al nodig heeft, omdat je vaak nog volop aan het werk bent, het huishouden doet en probeert een dynamisch sociaal leven in stand te houden.

De mening van anderen

Misschien ben je de enige mama in-spé in jouw omgeving, die zich verdiept in een eco lifestyle voor de baby. Maar als je goed op let zie je dat iedereen wel een beetje eco keuzes maakt. De één let op welke verf er gebruikt wordt terwijl de ander overtuigd is van borstvoeding. Wees niet bang om je eigen keuzes te maken. Als mama ga je nog vaak meemaken dat iemand anders het anders zou hebben gedaan dan jij. Dus vertrouw op je intuïtie maar gebruik je gezonde verstand. Het gaat om de gezondheid van jouw kindje.

Green is the new black!

Stond je in jouw vriendenkring bekend om jouw hippe kledingstijl en jouw snelle multi-tasking leven? Dan verandert daar waarschijnlijk niets aan. Want ook de bekendere merken hebben steeds vaker ecologische opties en most of all… ‘green is the new black!’

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder

No related posts found

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies