De Poepdokter

De Poepdokter Thursday June 2, 2016

Een boek van mond tot kont, alles over POEP. Poep, is iets waar Stella nog nooit zo over heeft nagedacht. Na elke grote boodschap kijkt ze zeker wel eventjes om, maar goed bestuderen? Nee, dat niet. Na het lezen van dit boek wel, zeker weten!

Nienke Tode­ Gottenbos heeft een boek geschreven, ‘De Poepdokter’. Bij de naam alleen al liggen de kinderen dubbel van het lachen. Bij mij wekt het vooral nieuwsgierigheid.

ervaring boek de poepdokter nienkeIn het boek schrijft Nienke over je spijsvertering, leefstijl, voeding, over hoe je darmflora werkt, je darmmilieu, eerste hulp bij darmproblemen (lucht in je darmen, verstopping etc.), medicijngebruik, een boel leuke weetjes en meer. Genoeg te lezen dus, over poep, drollen, kak, derrie, keutels en pindakaas.

Je darmflora heeft een enorme invloed op veel aspecten van ons lichaam en gezondheid. Denk maar eens aan je huid, energiepeil, je gewicht, immuunsysteem en zelfs je emoties. Tijdens een les biologie heb ik zeker wel opgelet, maar als ik het nu zo lees, is het eigenlijk bizar dat we er dan zo weinig aan doen. Dus joehoeee, mensen wordt eens wakker?!

Weetje: ‘Begin de dag met een glas warm (niet heet!) water. Je maakt je spijsvertering wakker en geef je darmvlokken een goede start’.

De jungle die darmflora heet

Nienke schrijft over de vele bacteriën in je darmflora en wow wat zijn dat er veel. In deze jungle van bacteriën bestaan goede en slechte. Jijzelf bepaald welke er gevoed worden of hoe Nienke het schrijft, je liever op ‘doorreis’ ziet gaan. Stof tot nadenken want ook ik wil liever de goede bacteriën te vriend houden.

Weetje: ‘Wist je dat de ontwikkeling van de darmflora bij een kind van 2 jaar pas is afgerond?’

Heb jij wel eens last van wisselende ontlasting? Na dat ene avondje waar je net iets teveel wijntjes hebt gedronken of waarbij de reep chocolade echt op moest? Dan is het te verklaren dat je ontlasting er anders uit ziet. Maar is het ook te verklaren als je geen wijn of chocolade hebt gegeten en je denkt dat je een gezonde eetgewoonte hebt?

boek de poepdokter kopen ervaringen

Weetje: ‘Wist je dat 70 % van je weerstand bepaald wordt in je buik?’

Een gezond mens heeft geen klachten

Het stukje over het immuunsysteem lees ik nog een keer. Nienke schrijft over dat we het maar normaal zijn gaan vinden dat kantoormensen om 16 uur instorten (niet alleen
kantoormensen, zeker ook moeders), heftige menstruatiepijn hebben en genoegen nemen met een slecht ontlastingspatroon. Een gezond mens heeft geen slechte huid, slaapproblemen, last van PMS, een ander gewicht wat bij zijn/haar bouw past, niet telkens ontstekingen, eczeemplekjes of een opgezette buik, waarbij het net lijkt of je 6 maanden zwanger bent. Zo, dat komt binnen. Ik zeg ACTIE!

Gevarieerd eten

De gemiddelde Nederlander krijgt een veel rotzooi binnen. Als je je voedingspatroon aanpast, verandert de samenstelling van je darmflora binnen een paar dagen(!) al mee.
Dus meer vezels, gezonde vetten en veel, ik schrijf veel groente. Ze beschrijft de 80­/ 20 regel. 80% gezond eten en 20 % ongezonde voeding, dit kan je lichaam verwerken. Lijkt mij prima te doen. En gevarieerd eten, want ook ik verval snel in hetzelfde patroon.

Gezond eten? 80­/ 20 regel

Stap 1 is gooi de rotzooi eruit!

Gelukkig ben ik een thee drinker, maar koffie wordt afgeraden. Sorry, koffiedrinkers. Jullie genieten zo van je bakkie leut op de vroege ochtend, als oppeppertje in de namiddag of als het avondeten op is. Het maakt je darmen lui en kunnen ze zelfs ‘lam leggen’, het zorgt voor meer trek, slaapproblemen… moet ik nog doorgaan?

Makkelijk zal het niet zijn, mijn eetpatroon te veranderen. Onopgemerkt kom ik zeker boven de 20 % uit, met als boosdoener suiker. Aan pakjes doe ik niet en frisdrank al helemaal niet, maar chocolade of die heerlijke muffin die altijd naar mij ligt te lonken als ik langs de bakker loop, is een ander verhaal. Er staat in het boek een goed stappenplan hoe van de suikers af te kicken. Let’s do this!

Wat nog meer? Minder stress (misschien vaker ‘nee’ zeggen), ik vervang mijn broodlunch voor een groentelunch, meer knuffelen, tongzoenen, vaker een monkey platter klaarzetten voor de kinderen, mijn poep meer gaan bestuderen, vaker ontspannen … kortom goed voor jezelf zorgen. Klinkt zo simpel, niet?

Weetje :‘Wist je dat een walvis wel voor 3000 liter poep per dag (!) zorgt? En wij, de mens voor 900 gram per dag?’

Recepten voor je darmflora

Ook leuke recepten verrassen mij tussen de informatie. Wat vind je bijvoorbeeld van een zwarte bonenbrownie, prebiotische pizza (Wat? Glutenvrij, zuivelvrij en eivrij), nepmelk en mmmmh… chocoladepudding?

Nienke schrijft dat je zelf goed kunt onderzoeken waar je overgevoelig voor bent. 3 weken lang een product niet meer eten en daarna weer gaan gebruiken. Als je weer je klachten terug krijgt is het hoogstwaarschijnlijk dat je er overgevoelig voor bent.

Ook hoe je je darmen kunt helpen, door meer probiotische bacteriën te happen. Dit zijn bacteriën die je helpen de goede te vermenigvuldigen en dus je darmen gezond te houden.

Ze zijn niet de oplossing om het feestje in je darmen gezellig te houden maar ze kunnen zeker een bijdrage leveren bij het gezonden maken (en houden) van je darmen.

Volgens mij is het boek een aanrader voor iedereen die graag zijn darmflora gezond maakt en daarvan meteen profijt van wil hebben. De informatie is goed onderbouwd en het leest fijn weg. Daarnaast is het prachtig vormgegeven, mooie foto’s en grappige tekeningen.

Ik weet trouwens wat er vanavond op het menu staan. Gefrituurde frietjes! ‘Gefrituurde frietjes?’ hoor ik je bijna denken. Nee, dit keer niet van aardappels maar van pompoen, pastinaak, zoete bataat en koolraap. Yummie! Inclusief een kloddertje zelfgemaakte(!) mayonaise. Het recept staat in het boek.

Kijk jij ook wat vaker achterom?

Het boek ‘de Poepdokter, gezond van mond tot kont’ kopen

Het boek is te verkrijgen bij Bol.com of YouBeDo. Als je het boek bij YouBeDo bestelt gaat 10% naar een goed doel dat je zelf mag kiezen.

Ook kinderen kunnen al leren om goed voor de bacteriën in hun buik te zorgen;

poedokter nienke ervaringen darmflora boek

Over Stella

stella koekkoek gastblogsterHoi, ik ben Stella Koekkoek, mama van drie lieffies (8, 6 en 2 jaar) en getrouwd met mijn lieve man, Magchiel. Ik woon in Dordrecht en eigenaresse van de webwinkel en winkel: Kind Zo Blij. Een (web)winkel met biologische kinderkleding voor 0 tot 6 jaar. De kleding is niet alleen biologisch maar ook fairtrade. Naast de kleding een boel andere leuke blijmakers.

Als moeder van twee jongens vond ik het lastig om leuke biologische en fijn zittende jongenskleding te vinden. Toen dacht ik: ‘ik ga het zelf doen’! Sinds oktober 2015 heb ik samen met mijn vriendin Nelleke een een winkel in het centrum van Dordrecht en kregen wij elke dag de vraag, waarom geen meisjeskleding? Vanaf nu kun je voor jongens EN meisjeskleding bij ‘kind zo blij’ terecht.

‘Het leven is een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen’

Stella schreef ook een fantastische blogpost over haar dagje uit met de kinderen naar Tiengemeten oftewel Moddereiland.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies