Boekreview ‘de Poepdokter bakt ze bruin’

Boekreview ‘de Poepdokter bakt ze bruin’ Thursday March 9, 2017

Stella keek al uit naar het vervolg op ‘de Poepdokter’. Inmiddels heeft ze van ‘de Poepdokter bakt ze bruin’ al een aantal recepten uitgeprobeerd. Met een heel kritisch testteam aan de keukentafel.

De healthy gezondheidsboeken zijn tegenwoordig niet aan te slepen. Maar 1350 calorieën per dag, geen eieren eten, want het is de menstruatie van een kip (?), kijk uit met vet en vele andere tips. Een vervolg op het eerste boek ‘de Poepdokter’ is de ‘Poepdokter bakt ze bruin’. Het lezen van het eerste boek geeft veel informatie over je darmflora en fauna, maar hoe nu verder? Ik keek uit naar een vervolg.

Een review geven over een boek vol met recepten. Dat betekent toch echt de keuken in. Met een heel kritisch team aan de eettafel. Boodschappen doen is ook simpel door het bijgevoegde voedingsboekje met boodschappentips, wat handig is om op voorraad te hebben en om zelf bij te houden hoe ‘gezond’ je eet.

Nienke beschrijft dat je beter pas kunt eten als je pas echt honger hebt. Pas dan staat je lichaam in de spijsverteringsstand, wat je eten helpt verteren. In de praktijk blijkt dit lastig te zijn. Ik weet niet hoe het bij jou gaat, maar bij ons is het spits in de ochtend. Wij kunnen niet wachten op rammelende maagjes, want de schoolbel gaat om 8.25 uur. Maar ik begrijp de gedachte. In de weekenden hebben we meer rust om het uit te proberen.

En minder vaak eten, het liefst geen kleine beetjes meer. Waarom? Je alvleesklier krijgt rust. Rust om weer nieuwe (spijsverterings)enzymen aan te maken.

Waar ik nieuwsgierig naar ben is ‘minder brood’ eten. Het zit er zo ingebakken om brood tijdens het ontbijt en lunch te eten. Goed, maar wat dan? Ik bak wel eens groente muffins of een ontbijtcake met boekweit en gedroogd fruit. De kinderen kijken mij dus vreemd aan als ik ze kefir pudding met banaan en kokospudding aanbiedt tijdens het ontbijt, maar ze proeven het. En vooral de kokospudding wordt goedgekeurd.

gezond vezelrijke voeding met kinderen

Groenten spelen een belangrijke rol in de boek. Je kunt ze dan ook eten zoals jij maar wilt.
De springrolls zijn een groot succes. De kinderen kunnen de rijstvellen zelf vullen met de diverse groentes die op tafel klaarstaan. Let op, de rijstvellen alleen onder de warme kraan warm maken en niet in kokend water zoals manlief deed en al mopperend de plakkerige vellen van zijn vingers moest pulken.
De zoete aardappelpuree werd zonder dat ze het door hadden uitstekend gegeten, de soep werd opeens spannender doordat de stukjes brood die we nota bene zelf erin hadden gegooid, grote vissen waren die nodig gevangen moesten worden.

Het quinoa-recept viel in de smaak, zo goed zelfs, dat we een 5 liter zak bij de bio winkel hebben besteld.

gezond vezelrijke voeding met kinderen zoete aardappelpuree

Ook gaan wij aan de brave burgers. De smaak was goed en volgens Nienke een feestje voor mijn darmen (gedroogde bonen). Ik hoor ze al feesten! Alleen de ‘delicious-look’ vergt nog wat oefening.
De uientaart blijft! Simpel, snel en lekker.

En dan. Daar zijn de snacks en toetjes! Een aantal verantwoorde toetjes passeren, maar op nr. 1 is toch wel de dadel-gemberbonbons. De popcorn met caramel valt tijdens een bioscoopmiddagje ook prima in de smaak.

Ja, ik ben een zuivel liefhebber; melk yoghurt, kwark en kaas. Nienke geeft informatie over zuivel. Geen directe richtlijn, want iedereen reageert anders op zuivel. Sinds het eerste boek ben ik (als test) geheel gestopt met mijn dagelijkse glaasjes melk en warempel.. geen buikpijnklachten meer! It’s so simple. Gelukkig kunnen de andere producten mijn darmen wel waarderen.

In het boek lees ik ingrediënten/ producten waar ik nog niet eerder van had gehoord. Tapiomeel? Is een soort bindmiddel. Gula Kelapa, fermentator (producten met levende bacteriën), hippuraat, malonaat en melkkefir? Ken jij ze al?

gezond vezelrijke voeding met kinderen bietjessalade

Verrassend is het laatste hoofdstuk over ‘beweging voor je darmen’. Oefeningen voor ontspanning en versteviging. Relatief simpele oefeningen die je gewoon thuis kan uitvoeren. Haal de discipline maar uit de kast en gaan.

Na het lezen van dit boek blijkt dat ik het helemaal nog niet zo ‘slecht’ eet. Iets vaker een broodmaaltijd laten staan, overdag meer groente toevoegen, vis vaker op het menu zetten, zelf muesli gaan maken, mijn groente (verrassingspakket) behouden, grotere hoeveelheden soep maken (een deel in te gaan vriezen) en op zondag toch echt eens de quiche/taart uitproberen om mee te geven in de lunchtrommeltjes.

Het boek geeft naast de recepten ook informatie over de familie omega (altijd al willen weten), vlees & je darmen, histamine, suikers, noten, granen, zuivel, kaas, leuke dips/sauzen (!), jodium en meer.
De recepten zijn goed te doen. Snel? Nee, niet zo snel als een boterham met een plakje kaas en een plakje avocado maar zeker te doen. Het vraagt iets meer van mijn planning. En dit gaat de ene week beter dan de andere.

PS. De cheesecake gaan we dit weekend uitproberen!

Het boek ‘de Poepdokter, bakt ze bruin’ kopen

Het boek is te verkrijgen bij Bol.com of YouBeDo. Als je het boek bij YouBeDo bestelt gaat 10% naar een goed doel dat je zelf mag kiezen.

Over Stella

stella koekkoek gastblogsterHoi, ik ben Stella Koekkoek, mama van drie lieffies (8, 6 en 2 jaar) en getrouwd met mijn lieve man, Magchiel. Ik woon in Dordrecht en eigenaresse van de webwinkel en winkel: Kind Zo Blij. Een (web)winkel met biologische kinderkleding voor 0 tot 6 jaar. De kleding is niet alleen biologisch maar ook fairtrade. Naast de kleding een boel andere leuke blijmakers.

Als moeder van twee jongens vond ik het lastig om leuke biologische en fijn zittende jongenskleding te vinden. Toen dacht ik: ‘ik ga het zelf doen’! Sinds oktober 2015 heb ik samen met mijn vriendin Nelleke een een winkel in het centrum van Dordrecht en kregen wij elke dag de vraag, waarom geen meisjeskleding? Vanaf nu kun je voor jongens EN meisjeskleding bij ‘kind zo blij’ terecht.

‘Het leven is een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen’

Stella schreef ook een fantastische blogpost over haar dagje uit met de kinderen naar Tiengemeten oftewel Moddereiland en filosoferen met kinderen.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies