Draag je steentje bij: eet biologisch!

Draag je steentje bij: eet biologisch! Wednesday March 7, 2018

Tips voor biologisch boodschappen doen met oog voor je budget.

Iedereen draagt graag zijn of haar steentje bij aan deze maatschappij. Hiervoor hoef je geen grote acties te ondernemen, maar kan je al beginnen met kleine initiatieven. Ga bewuster om met de consumptie van onder andere je energieverbruik, kleding en voeding (tip: het boek Verborgen Impact). Wees creatief met wat je al hebt, koop tweedehands, deel spullen met de buren of eet biologisch.

In dit artikel lees je enkele tips van Deliveroo voor gezonde en biologische voeding aan schappelijke prijzen. Biologisch eten is niet enkel goed voor jouw gezondheid, maar ook voor het milieu. Daarnaast geeft gezonde voeding je de nodige dosis energie, zodat je de dag makkelijk doorkomt en sterker in het leven staat. 

Steeds vaker heeft de supermarkt een sectie met biologische voeding. Enkel voeding die aan strenge voorwaarden voldoet, krijgt het label ‘biologisch’ en deze herken je aan het groene Europese biolabel.

Bij biologische voeding is de impact op de omgeving zo klein mogelijk en zijn de processen zo natuurlijk mogelijk.
Zo is het gebruik van pesticiden en andere chemische stoffen héél sterk beperkt.
Het gebruik van genetische gemanipuleerde gewassen is niet toegestaan.
Het vee heeft ruimte om vrij rond te lopen en krijgen biologisch eten voorgeschoteld.
Bij biologische producten worden niet alleen de natuur en dieren beter behandeld, maar ook de mensen. 
Biologische boeren genieten van een eerlijker inkomen en kunnen zo biologisch blijven produceren.
Er wordt in de productieketen ook minder geld besteed aan marketing en zo draait deze productie helemaal om kwaliteit, duurzaamheid en geïnvesteerde arbeid.

Biologische producten zijn vaak duurder, maar in ruil krijg je kwaliteitsvolle voeding en neem je de verantwoordelijkheid op voor de toekomstige generaties. Ook hoeft het niet altijd duurder te zijn, zoals onderstaande tips bewijzen.

Budget tips voor biologisch boodschappen doen

Seizoensproducten zijn vaak goedkoper. Ze zijn lokaal geteeld, er is een groot aanbod en dit beïnvloedt de prijs positief. Ook kan je jouw ingrediënten direct bij de lokale boer kopen en zo verschillende tussenschakels uitsluiten.
Het sociale contact met de boer kan ook leerrijk zijn en je leert onmiddellijk uit welke grond je groenten komen. Daarnaast vind je vaak ook goedkope groenten op lokale markten.  

In dit digitale tijdperk zijn er ook online oplossingen te vinden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op ‘deel een koe‘. Bij dit initiatief deel je een koe die op een respectvolle manier wordt gehouden. Wanneer de koe is geslacht, wordt het vlees in gelijke stukken verdeeld. Het vlees is vacuüm verpakt en kan dus makkelijk ingevroren worden. Dat is dus minder verspilling en lokaal vlees. 

Een ander voordeel van internet is dat je gemakkelijk de prijzen van producten kan vergelijken. Je kunt kiezen voor promoties in een biowinkel of houdbare producten, zoals pindakaas, gemakkelijke in grotere (en dus goedkopere) porties online vinden. 

Nog een andere manier om niet te diep in je portemonnee te tasten is om beter inzicht te krijgen over de hoeveelheid eten die je voor je gezin nodig hebt. Door slim te kopen en elke week van te voren een weekmenu te maken, gooi je minder weg. Dit zorgt voor minder voedselverspilling en is beter voor je portemonnee!

Noteer ook welke producten snel vervallen en zorg ervoor dat deze als eerste gegeten worden.

Tot slot doe je het milieu echt een plezier door minder of geen vlees te eten. Wat ga jij doen?

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies