Het verschil tussen extra vierge en ontgeurde kokosolie

Het verschil tussen extra vierge en ontgeurde kokosolie Thursday March 14, 2013

Waarom is extra vierge kokosolie beter dan ontgeurde bio-kokosolie?

Kokosolie is kokosolie. Dacht ik… Ik stond mijzelf al trots op de schouder te kloppen omdat ik een gezond product als kokosolie heb ontdekt voor het bakken. Maar nu blijkt de (bio-)ontgeurde kokosolie, die ik heb aangeschaft een stuk minder gezond te zijn dan extra vierge kokosolie. Nog steeds gezonder dan menig ander alternatief, maar kies je voor extra vierge kokosolie (die smaakt enigszins naar kokos), dan win je nog meer qua voedingsstoffen.

Ontgeurde kokosolie

Ontgeurde kokosolie wordt veelal gemaakt in Azië. Eén manier waarop het gemaakt wordt is met het basisproduct ‘copra’. Dat zijn kokosnoten, die op worden gedroogd in de zon. Door het hoge vochtigheidsgehalte droogt de kokos langzaam, schimmelt en fermenteert. In raffinaderijen wordt de kokos gebleekt en ontgeurd. Soms door middel van een chemisch proces. De kokosolie stinkt dan nog ontzettend en die geur wordt eruit geperst door een stoommachine. Uiteindelijk blijven er misschien geen schimmels meer over, maar ook weinig tot geen voedingsstoffen. Wat overblijft is ontgeurde kokosolie waarvan je niet direct kunt zeggen dat het slecht is voor de gezondheid, maar in elk geval ook weinig goed doet voor je gezondheid. Er zullen ongetwijfeld uitzonderingen zijn, maar helaas heb ik niet de middelen om even een kijkje te gaan nemen in de kokosoliefabriek.

Extra vierge kokosolie

De liefhebbers van kokosolie zijn wel heel erg te spreken over de voordelen van extra vierge kokosolie. Zo houdt kokosolie je jong, is het goed voor de darmflora, ze verbeteren de calcium- en magnesiumopname alsook de opname van alle vetoplosbare vitaminen, en nog veel meer.

De extra vierge kokosolie wordt gemaakt door verse kokosnoten te pellen en te vermalen en vervolgens in droogkasten op lage temperatuur te drogen. Als de kokos gedroogd is wordt het koud geperst tot extra vierge kokosolie.

Extra vierge kokosolie bevat dus meer gunstige voedingsstoffen dan ontgeurde kokosolie.

Kokosolie is te koop bij verschillende natuurvoedingswinkels en ook online verkrijgbaar bijvoorbeeld bij Bol.com of natuurvoedingswinkel de Weegschaal.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies