Leren eten met Gill Rapley

Leren eten met Gill Rapley Thursday November 25, 2010

Baby Led Weaning (oftewel Rapley) betekent dat je je kindje vast voedsel leert eten door het in hele stukken aan te bieden en de baby zelf te laten eten. Tijd om kennis te maken met de vrouw, die een boek over deze methode heeft geschreven.

Onder jonge ouders is Gill Rapley het meest bekend door haar onderzoek en bijbehorend boek over de introductie van vast voedsel bij zuigelingen. Gill Rapley pleit voor een eeuwenoude methode als het gaat om leren eten: gezond vast voedsel in een hele vorm, die de baby zelf eet. Dus geen kant-en-klare potjes, prakjes en lepels. Deze methode noemen we in Nederland vaak ‘Rapley’ maar Gill Rapley noemt de methode zelf: Baby Led Weaning (BLW).

Gill RapleyGill Rapley is een onafhankelijk auteur en onderzoekster. En wij wilden graag meer weten over Gill. Het voelt immers toch een beetje alsof ze dagelijks bij ons aan tafel zit.

Ouders verwijzen naar uw voedingsmethode als ‘Rapley-en’ Had u ooit gedacht dat uw naam weleens een werkwoord kon worden?

Nee! Dit kwam geheel onverwacht. Als ik eerlijk ben heb ik er gemengde gevoelens bij. Aan de ene kant ben ik dankbaar en voel ik me vereerd dat ik op deze wijze ‘onsterfelijk’ wordt gemaakt. Aan de andere kant vind ik niet dat mij zoveel eer hoort toe te komen. Ik heb deze wijze van voedsel introductie waarbij de baby bepaalt (Baby Led Weaning) niet zelf uitgevonden. De methode werd al honderden jaren wereldwijd toegepast! Ik heb het alleen een naam gegeven. Door er over te praten en te schrijven heb ik het toegankelijk gemaakt voor nieuwe ouders en ouders, die problemen ervaren bij de introductie van vast voedsel.
Door bekendheid te geven aan deze methode weten ze dat er een alternatief beschikbaar is.
Sommige ouders hebben mij bekritiseerd omdat ik veel publiciteit geef aan een bestaande methode. Ik beschouw mezelf echter helemaal niet als een ‘opvoed-goeroe’ en ik gebruik zelf nooit termen als ‘Rapleyen’ en ‘de Rapley methode’.

boek gill rapleyWatvoor ontwikkelingen heeft de methode doorgemaakt sinds het boek is uitgegeven?

Ik denk niet dat er iets veranderd is in de methode zelf. De populariteit van de methode daarentegen is enorm gegroeid. Dat is waarschijnlijk nog meer te danken aan internet dan aan het boek. Hoe dan ook hoop ik dat het boek een duidelijke uitleg heeft gegeven van wat de methode inhoudt (en wat niet). De belangrijkste reden waarom Tracey en ik het boek hebben geschreven is dat we merkten dat sommige mensen die dachten de methode te gebruiken eigenlijk in de praktijk iets heel anders deden. Dat kan gevaarlijk zijn. Wij wilden ouders een betrouwbare bron geven om te leren over BLW.
Het boek is nu beschikbaar in het Fins, Pools en een Amerikaanse vertaling. In veel andere landen zijn blogs en fora te vinden waar gediscussieerd wordt over het onderwerp. Het verbaast mij dat er nog geen uitgever is die het boek in Nederland wil uitgeven. Met name omdat de moeders en professionals in Nederland als eerste begonnen met de methode.

Denkt u dat producenten van kant en klare potjes babyvoedsel uw onderzoek serieus nemen?

Ik hoop dat ze het serieus nemen! Maar ik heb niet het gevoel dat ze iets met de onderzoeksresultaten doen. Ze hebben in elk geval nog geen contact met me opgenomen. Hoe zouden ze het onderzoek serieus kunnen nemen? Door kleine potjes gekookte hele groenten te verkopen?

Veel mensen gebruiken BLW maar er is ook een grote groep ouders, die bang zijn dat hun baby zal stikken. Wat raadt u deze ouders aan?

Verstikking is een veel gehoorde angst, maar komt zeer zelden voor. Als de baby rechtop zit en zelf de enige is die voedsel in zijn mond stopt is er geen enkele reden om aan te nemen dat er meer gevaren zijn dan wanneer de baby met een lepel gevoed wordt. Uiteindelijk moeten alle baby’s leren om stukken vast voedsel te verwerken. Er is geen bewijs dat het pureren van eten helpt om te leren eten.

Ik adviseer ouders, die angst hebben voor verstikking het volgende:

  • Er is een verschil tussen verstikking (komt zeer zelden voor) en kokhalzen (heel normaal). Het boek geeft hier meer informatie over.
  • Informeer eens bij ouders die het al gedaan hebben en vraag hun eens naar het verschil tussen verstikking en kokhalzen.
  • Kijk eens naar een baby, die al een paar weken vast voedsel aangereikt krijgt. Je zal onder de indruk zijn van zijn bekwaamheid.

[poll id=”1″]

In Nederland ontvangen ouders van het consultatiebureau een groen boekje. Daarin wordt aan ouders geadviseerd om het eten niet te prakken en met de pot mee te laten eten. Toch prakken veel ouders het voedsel of geven zeer regelmatig kant en klare potjes voedsel. Hoe denkt u dat een organisatie zoals bijvoorbeeld het consultatiebureau hun voorlichting zou moeten vorm geven?

Het is algemeen bekend dat boeken en folders maar een beperkte informerende waarde hebben. Het is veel efficiënter om mondeling voorlichting te geven met de boeken en folders achter de hand. Ik denk ook dat mensen BLW in de praktijk moeten zien om te kunnen zien hoe nuttig en makkelijk het is. De beste voorlichting kan gegeven worden door één-op-één gesprekken, groepsvoorlichting met een ervaren moeder als voorlichter en visuele media zoals een DVD. Tot slot zouden ook de professionals moeten zorgen dat ze op één lijn zitten, allemaal dezelfde voorlichting geven en oprecht vertrouwen hebben in de methode.

Wat kunnen we de komende jaren verwachten van Gill Rapley?

Ik werk met Tracey aan een nieuw boek over het voeden van zuigelingen. Ook werk ik momenteel fulltime als onderzoekstudent. Ik ga een studie doen naar hoe baby’s zelf het liefst vast voedsel geïntroduceerd willen krijgen.

Hartelijk dank voor de medewerking. Het was leuk om wat beter kennis te maken.

Het boek ‘Baby led weaning’ is helaas nog niet in het Nederlands te verkrijgen. Maar als je meer informatie wilt laat het ons dan weten. Er zijn verschillende forums en websites in het Nederlands te vinden waar je meer kunt leren over wat je wel en niet moet doen.

Je kunt het originele interview (in het engels) hier terugvinden.

Foto: Tess Evenboer

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies