Interview Stefan Kleintjes

Interview Stefan Kleintjes Friday December 24, 2010

Stefan Kleintjes is kinderdiëtist en expert op het gebied van borstvoeding. Tijd voor wat vragen!

Stefan Kleintjes is kinderdiëtist. Dertig jaar geleden studeerde hij af en begon voorlichting te geven over kindervoeding. Sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot misschien wel Nederlands grootste borstvoedingsdeskundige.
Naast zijn praktijkwerkzaamheden is hij ook eigenaar van de website Borstvoeding.com waar bijna vierduizend vrouwen per dag komen om informatie te verzamelen en te delen. Ecomama wilde graag nader kennis maken.

Stefan KleintjesJe bent een expert op het gebied van borstvoeding. Hoe ben je daar zo ingerold?
Na mijn studie was mijn houding ten opzichte van borstvoeding vrij simpel. In mijn beleving was het de normaalste zaak van de wereld om na de bevalling borstvoeding te geven en dat te blijven doen. Al snel kwam ik erachter dat vrouwen ontzettend onder druk stonden. Enerzijds komt die druk van de kunstvoedingsindustrie en anderzijds van onze cultuur waarin alles meetbaar en te controleren moet zijn.
Toch ben ik nog steeds stellig overtuigd van het natuurlijke proces van borstvoeding en ik ontdekte dat door het geven van voorlichting vrouwen zich gesterkt voelen in de behoefte die ze van nature hebben om borstvoeding te geven en voor hun kind te zorgen.

Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s en er zijn stapels wetenschappelijk bewijs die dat ondersteunen. Ik beschouw het als mijn verantwoordelijkheid, ik ben tenslotte diëtist en voedingsdeskundige, om ouders en zorgverleners daar op te wijzen.

Welke ontwikkelingen zijn je opgevallen de afgelopen dertig jaar?
Het lijkt beter te gaan. Er zijn meer gemotiveerde moeders en de informatievoorziening is verbeterd door de komst van internet. Het Kenniscentrum Borstvoeding, waarvan uit ook de website beheerd wordt, dankt haar bestaansrecht aan de grote groep vrijwilligers die hun verhaal delen, foto’s ter beschikking stellen en informatie aandragen. Zo is er veel meer informatie beschikbaar gekomen voor (aanstaande) moeders.

Je hebt twee boeken geschreven: één over borstvoeding en één over Boek over bijvoedingbijvoeding. Kopers worden gewaarschuwd echt de laatste druk te kopen. Zijn er nog steeds zoveel ontwikkelingen op het gebied van voeding? En waar moeten we dan zoal aan denken?
Het boek over borstvoeding is vrij recentelijk geschreven. Het andere boek gaat over bijvoeding met behoud van borstvoeding. De eerste druk van dat boek dateert uit 1981. Sindsdien zijn de inzichten over bijvoorbeeld de begeleiding veranderd. Ook heeft de overheid sommige aanbevelingen bijgesteld en mijn eigen inzichten hebben zich ontwikkeld. Zo informeerde ik in het eerste boek ook nog over kunstvoeding. Nu ben ik van mening dat het geen zin heeft om moeders te informeren over kunstvoeding. Daarnaast ben ik andere voorbeelden en formuleringen gaan gebruiken. De grote lijn is altijd hetzelfde gebleven: ik zeg wat kan en mag, maar niet wat je moet doen. Het uitgangspunt is dat het kind zelf zijn pad uitstippelt en aangeeft wat hij wil.

Wat vind je van het kennisniveau van ouders ten opzichte van voeding?
Moeders van nu zijn een stuk mondiger. Er is meer voorlichting beschikbaar en doorgaans nemen moeders dat ook tot zich. Af en toe kan ik me wel verbazen dat moeders vooraf helemaal geen informatie inwinnen over borstvoeding. Maar nog meer verbaas ik me over het gebrek aan kennis bij zorgverleners. 80% van de moeders begint met het geven van borstvoeding, maar na een maand geeft nog maar de helft van die groep borstvoeding. Dat is vooral te wijten aan een gebrek aan goede begeleiding.

Vrouwen die nu moeder worden zijn vaak niet groot geworden met borstvoeding. Hun moeders stimuleren vaak borstvoeding ook niet. Soms uit schuldgevoel, maar vaker uit gebrek aan kennis kunnen ze hun dochters niet bijstaan bij het geven van borstvoeding. En juist van de mensen die je in de eerste weken om je heen hebt heb je die steun nodig.

Wat vind je de laatste jaren opvallen bij het leren eten?
Ik krijg veel feedback van moeders die mijn boek hebben gebruikt voor de bijvoeding van hun kind. Ze zijn zelf ook gezonder gaan eten. En dat vind ik nou zo mooi. Doordat je je kind bewust leert eten pas je ook je eigen gedrag aan.

Er worden nogal wat potjes kant-en-klare babyvoeding gekocht, hoe sta je daar tegenover?
Zelf voeding bereiden maakt het tot iets heel eigens. Je gaat samen met je kind naar de winkel en kiest daar verse producten uit, je denkt na over de bereiding en uiteindelijk eet je het gezamenlijk op. Zo leert je kind over voeding en je kind leert dat eten verschillende structuren en smaken heeft waar het zelf voorkeuren voor kan ontwikkelen. Als je voedsel uit een potje haalt is het niet van jezelf en je hoeft er niets mee te doen. Dat is tegennatuurlijk.

Wat mogen we de komende tijd van Stefan Kleintjes verwachten?
Er staan een paar mooie plannen in de startblokken. Er komt een film over lang(er)voeden waarin we gaan laten zien dat borstvoeding meer is dan de eerste zes maanden voeden. Daarnaast loopt er een project met de online groeicurve waar we in door gaan ontwikkelen. En we gaan natuurlijk door op de site met het informeren over borstvoeding. Met ‘we’ bedoel ik dan al die vrijwilligers die al deze mooie activiteiten mogelijk maken. Het is fantastisch dat zoveel mensen zich inzetten voor borstvoeding.

Ontzettend bedankt voor je medewerking!

Diana
Foto bovenaan: cover boek over borstvoeding
Foto: Stefan Kleintjes
Foto: cover boek over bijvoeding
Foto onderaan: Diana geeft borstvoeding

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies