Leren eten met de Rapley methode

Leren eten met de Rapley methode Friday August 13, 2010

De overgang van melk naar vast voedsel is spannend, smerig en smakelijk. Met de Rapley methode bepalen baby’s zelf wat ze willen eten, hoeveel en in welk tempo.

Als de baby ongeveer zes maanden oud is krijgt de baby bijvoeding. Dat is nodig omdat de baby nu meer voedingsstoffen nodig heeft. Het ‘leren eten’ is een spannende maar vooral erg leuke ontwikkeling. Er zijn natuurlijk potjes te koop met gepureerd eten. Maar omdat ik zelf ook niet elke dag uit kant-en-klare potjes eet heb ik me verdiept in de Rapley methode. Dat komt er op neer dat de baby gewoon ‘met de pot mee eet’.

Wat is de Rapley methode?

Kort gezegd komt de Rapley methode er op neer dat je de baby het eerste half jaar uitsluitend borstvoeding geeft en daarna direct al vast voedsel aanbiedt. Dat heeft verschillende voordelen. Zo ontwikkelt de mondmotoriek zich goed en leert de baby verschillende smaken kennen. Het eten dat je de baby op jonge leeftijd geeft beïnvloedt het eetgedrag op latere leeftijd. Baby’s, die direct al in aanraking komen met veel verschillende smaken en texturen lusten later ook meer soorten voedsel.

De baby is de baas bij de Rapley methode

Tijdens de borstvoeding bepaalt de baby het tempo en de hoeveelheid van elke voeding. Ook bij het introduceren van vast voedsel blijken baby’s goed in staat om zelf het tempo en de hoeveelheid te bepalen. Dat is het uitgangspunt van de Rapley methode.

Ontdekken is het doel, niet voeden

De baby ontdekt de wereld om hem heen en begint gedrag van anderen te kopiëren. Door de baby zelf het tempo en de hoeveelheid te laten bepalen kan de baby het eten ontdekken. Dwing de baby nooit om meer te eten. Het is belangrijk dat de baby spelenderwijs kan leren eten. De nieuwe ‘maaltijd’ is extra. Er hoeft dus geen melkvoeding komen te vervallen.

Kauwen en kokhalsen

De baby weet zelf wanneer hij er klaar voor is. Een baby kan pas kauwen als hij ook in staat is om iets te pakken en in zijn mond te stoppen. Een baby heeft zelf niet de mogelijkheid om voedsel direct naar het achterste gedeelte van zijn mond te werken. De kans op verslikken is dus minimaal. Let er wel op, dat met behulp van een lepel het kokhals-reflex voor in de mond omzeilt wordt. Begint de baby toch te kokhalsen, blijf dan rustig. Het ziet er misschien een beetje beangstigend uit, maar het kokhalsen is juist nuttig. Overigens verslikken mensen zich sneller in vloeibaar voedsel, dan in vast voedsel. Om te kunnen kauwen heeft een baby geen tanden nodig.

Fingerfood

Fruit en groente zijn super geschikt om met de Rapley methode mee te beginnen. De baby moet leren welke kleuren, vormen, smaken en texturen hij lekker vindt. Biedt stukken groente en fruit als geheel aan. Het hoeft niet in mondformaat gesneden te worden. De baby moet het juist kunnen vasthouden. Denk bijvoorbeeld aan een klein stronkje brocolli.

Soorten voedsel

Gebruik het voedsel introductieschema van Borstvoeding.com als leidraad bij welke groenten en fruitsoorten je het beste kunt gebruiken om met de Rapley methode mee te beginnen.
Download het schema als .pdf
Voedsel met toegevoegde suikers en zout is niet gezond voor kinderen.

De baby is nog steeds de baas

De baby neemt zoveel melk als hij nodig heeft. Sla daarom geen voeding over omdat de baby nu ook vast voedsel begint te eten. De baby bepaalt immers en niet de moeder.

Zes maanden

Het introduceren van vast voedsel kan rond de zes maanden. De zes maanden grens is natuurlijk niet heilig. De baby moet er motorisch klaar voor zijn en voldoende immuunsysteem hebben opgebouwd.

Je weet zelf het beste wanneer je baby er klaar voor is. Kijk gewoon naar het gedrag van je kindje. Heeft hij buitengewoon veel interesse voor je als je aan het eten bent en graait hij het zo’n beetje van je bord? Dan zou je kunnen overwegen voorzichtig met de Rapley methode te beginnen.

Is de Rapley methode vreemd?

Voor wie denkt dat de Rapley methode een vrij alternatieve methode is… dat is niet waar. Ook op het consultatiebureau raden ze je aan om je kindje zoveel mogelijk met de pot mee te laten eten en zelf het voedsel voor je kindje te bereiden. Maar ergens in onze samenleving hebben marketeers een gigantisch succes geboekt waardoor we zijn gaan denken dat kant-en-klare babyvoeding de enige goede keuze zou zijn.

Filmpje ‘de eerste week’ eten met de Rapley methode

Dit youtube filmpje brengt dag voor dag in beeld hoe een baby vast voedsel leert eten. Lekker muziekje ook. In het engels wordt de methode van Gill Rapley ‘Baby led weaning’ genoemd.

Praktisch

Gebruik je gezond verstand! Een baby kan misschien wel een pinda pakken, maar dat betekent nog niet dat hij die ook kan wegwerken. Gebruik het bijvoedingsschema om te bepalen wat je aanbiedt.

Met de Rapley methode worden de keukentafel en de baby zelf vies. Zelf eten met de Rapley methode betekent dikke pret maar ook heel veel vuile was. Je kunt het een beetje beperken met mouwslabbetjes, handig kinderservies en een tafelkleed onder de kinderstoel. Zorg voor een makkelijk afneembare stoel met eventueel een opstaand randje zoals de Stokke playtray.

Je kunt recepten terug vinden op de website Baby & Dreumes Eetfestijn.
Meer achtergrondinformatie en een handleiding vind je in het boek Eten voor kleintjes van Stefan Kleintjes.
Je kunt ook verder lezen op de website van Borstvoeding.com
Het e-booklet ‘Bijvoeding, de no-nonsense-guide voor het introduceren van vast voedsel’ van de Groene Vrouw geeft je nog meer uitleg en stap-voor-stap info.
Artikel in Trouw: ‘Baby’s met handen laten eten voorkomt overgewicht’.
Plaats foto’s en verhalen op de Facebook pagina van Rapleybaby.

Of lees het boek Baby led weaning
Auteur: Gill Rapley en Tracey Murkett

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies