Open cantharellentaart met tomaat en gerookte knoflook

Open cantharellentaart met tomaat en gerookte knoflook Friday September 6, 2013

Ssst. Het is nog eventjes zomer, maar iedereen heeft het al over de herfst. Het zonnetje slaat keihard terug en schijnt als nooit tevoren. Hoe zit het dan met paddenstoelen? Herfstig toch? Welnee! De cantharellen in onderstaand recept komen vanuit Oost-Europa in augustus al onze kant op.

Het is een makkelijk recept, maar je moet wel eerst cantharellen zien te vinden. Op de markt maak je een kans of vraag het aan de betere groenteboer.

De ingrediënten:

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 8 pruimtomaten (roma)
  • 250 g cantharellen
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el zachte geitenkaas
  • zout, zwarte peper uit de molen
  • klont roomboter

Het recept

Snijd de tomaten in dikke plakjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd de knoflook in dunne plakjes en leg ze op de tomaten (je hebt minder knoflookplakjes dan tomaten). Rooster ze een half uur in een oven van 175 graden. Zet daarna de oven naar 220 graden en zet de bakplaat met het bakpapier even opzij.

Was de cantharellen heel goed, anders zit je tijdens het eten te knarsen. Maak haast met het wassen en laat ze niet weken, want dan worden ze zompig. Dep ze na het wassen droog. Snijd de grote cantharellen doormidden en laat de kleine cantharellen intact. Bak ze op hoog vuur met een scheutje zonnebloemolie tot al het water eruit is verdampt.

Voeg een klont roomboter, een snuf zout en wat peper toe en laat de cantharellen twintig minuten op zacht vuur smoren. Voeg er op het laatst de geitenkaas door en laat die een beetje smelten. Roer nog even om en breng op smaak met zout en peper.

Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze op een met bloem bestoven oppervlak uit tot een lap die net iets groter is dan een A4tje. Leg de deeglap op de bakplaat met bakpapier die je eerder opzij zette.

Laat een rand van twee centimeter vrij en leg in het midden van het deeg de tomaten naast elkaar. Stort de cantharellen erop en bak de taart in ongeveer 15-25 minuten goudbruin in een oven van 220 graden. Eventueel moet je halverwege de oven op onderwarmte zetten, zodat de bodem goed knapperig wordt.

Giet er als de taart uit de oven is nog een beetje olijfolie over.

Annemieke schrijft, fotografeert en kookt. Als mama leert ze haar twee kleine heren graag allerlei smaken en structuren ontdekken. Over die avonturen schrijft ze op de Eetfestijn voor Baby & Dreumes. Maar ook voor de grote eters en liefhebbers van fotografie houdt ze haar ontdekkingen bij op haar eigen blog Rozemarijn. Op Ecomama schreef ze eerder ook over borstvoeding als waterval en Borlottibonen.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies