Zelf stevia poeder maken

Vergeet alle chemische zoetstoffen. Dé gezonde zoete vervanger van suiker is stevia. Je kunt zelf stevia maken.

Dat stevia een gezonder alternatief is voor suiker is inmiddels wel bekend. Mijn koffie drink ik inmiddels zwart zonder een suiker of een zoetje maar er zijn ook dingen die ik graag iets zoeter wil laten smaken. Stevia is alleen nog zo duur. Daarom besloot ik zelf steviapoeder te maken.

Stevia kopen en kweken

Bij de tuinland kocht ik een stevia plantje, die staan bij de meeste tuincentra gewoon tussen de kruidenplantjes. Er zijn ook zaden te koop om zelf plantjes te kweken. De plant heb ik op het aanrecht staan lekker warm achter het raam. De steviaplant kan in de zomer prima buiten maar is niet vorstbestendig dus als je hem buiten zet op tijd weer naar binnen halen als je hem wilt laten overwinteren.

Steviablaadjes eten

Nu ik de blaadjes wil gaan gebruiken was ik op zoek naar de manier waarop het beste was. De blaadjes smaken lekker zoet als je erop kauwt maar een blaadje in de koffie maakte het niet echt zoeter. Ophangen aan een draadje en laten drogen vond ik er wel leuk uit zien maar ik was iets te ongeduldig.

Zelf steviapoeder maken in de oven

De handigste en snelste manier is de stevia blaadjes drogen in de oven.

  • Verwarm de oven op 190 graden (of doe het nadat je iets hebt gebakken!) en leg de blaadjes op een rooster in de oven met de deur op een kiertje.
  • De oven koelt langzaam af en de blaadjes drogen mooi.
  • Daarna de gedroogde blaadjes met een vijzel tot poeder malen. Er blijven wat steeltjes over die je er nog even uit kunt halen.
  • Wat overblijft is fijn en mooi groen steviapoeder.

Nu nog bedenken wat voor lekkers er allemaal mee te maken is.

Ageeth HendriksPluk de dag! Dat is het motto van Ageeth. Ze woont in Zwolle met manlief Guido en miniheld Kyan (2006). Door fibromyalgie en bekkeninstabiliteit heeft Ageeth de kleine dingen in het leven leren waarderen, maar van nature wil ze graag groots dromen. Daarom zoekt Ageeth naar haar manier om de wereld duurzamer te maken. Ze blogt, is gepassioneerd medewerkster van GreenJump en schrijft af en toe wat voor Ecomama.nl.

Ageeth schreef eerder al een blog over zelf wasmiddel maken, zelf ijsjes maken en zelf handzeep maken.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies