Centering Pregnancy: wat is het en is het wat?

Centering Pregnancy: wat is het en is het wat? Friday November 24, 2017

Je hoort het steeds vaker in Nederland: Centering Pregnancy. Bij Centering Pregnancy krijg je de
controles niet individueel, maar in een groep met vrouwen die ongeveer even lang zwanger zijn als
jij.

Tijdens de bijeenkomsten wordt naar het hartje geluisterd en worden verschillende onderwerpen besproken. Maar controles in een groep, is dat nou wat?

Van onwennig naar gezellig en vertrouwd

Als ik zwanger ben, ben ik er snel van overtuigd dat Centering Pregnancy (CP) wel bij mij zou kunnen passen. Andere mensen om mij heen vind ik altijd gezellig en het lijkt me leuk om zwangeren uit mijn wijk te leren kennen. Als ik 10 weken zwanger ben, is de eerste bijeenkomst. De start van de bijeenkomst is altijd hetzelfde: je moet je eigen bloeddruk meten en de verloskundige luistert naar het hartje van je kindje. Dit gebeurt in dezelfde ruimte waar de rest ook is. Als je niet in je ondergoed wilt liggen, is het dus handig om geen jurkje aan te doen!

In het begin moet ik even wennen aan de CP-bijeenkomsten. Je kent elkaar nog niet, dus je weet nog niet zo goed wat je aan elkaar hebt. Daarnaast heb ik het gevoel dat ik zelf een aantal dingen goed in de gaten moet houden. Zo heb ik, omdat ik vegetarisch eet, mijn bloed laten prikken om mijn vitamine B-12 waarde te laten checken. Ik moet zelf om de uitslag vragen. Dit voelt een beetje gek.
Wat gebeurt er als ik er niet aan denk, vraag ik me af. Achteraf blijkt dat mijn waardes net goed genoeg zijn en daarom heeft de verloskundige het niet benoemd. Toch geeft het me eventjes wat onrust. Die onrust verdwijnt gelukkig snel als ik merk wat de groep kan toevoegen. Als de verloskundige vraagt wie er wel eens krampen in haar buik voelt, gaan er veel handen omhoog. Gelukkig, dat is dus normaal. Wie heeft er soms last van een flauw gevoel? Weer gaan een hoop handen de lucht in. De groep heeft nu al wijsheid. Als de rest er ook last van heeft, hoort het er blijkbaar bij.

Met of zonder mannen?

Tijdens de eerste bijeenkomst beslissen we of de mannen erbij mogen zijn. Natuurlijk zijn de mannen welkom als de bloeddruk wordt gemeten en er naar het hartje geluisterd wordt. Maar willen we dat de mannen er de rest van de bijeenkomst ook bij mogen zijn? De groep besluit om het zonder mannen te doen. Dit vind ik in eerste instantie toch een beetje stom, maar na een paar bijeenkomsten realiseer ik me dat het beter is zo. Het bespreken van kwaaltjes, hormonen en emoties in een groep met 13 zwangere vrouwen is toch intiemer dan in een groep van 26 met de mannen erbij. Dat neemt niet weg dat ik vind dat de mannen zo betrokken mogelijk moeten zijn tijdens de zwangerschap! Gelukkig zijn er echo’s, zwangerschapscursussen en informatieavonden over borstvoeding waar de mannen ook mee naar toe kunnen! Voor de binding van de CP-groep is het zonder mannen denk ik wel gezelliger.

Theeleuten tijdens ons verlof

Richting het eind van de zwangerschap worden de bijeenkomsten frequenter en leren we elkaar steeds beter kennen. Als iedereen verlof met verlof is, spreken we bij elkaar thuis af om te theeleuten. Inmiddels is er ook een appgroep aangemaakt. De eerste periode blijft die nog redelijk rustig. Pas als de eerste kindjes worden geboren, ontploft de app meerdere malen per week.

Geregeld voeren we nachtelijke gesprekken met elkaar als we bezig zijn met de voedingen. Op welke tijdstip je ook op je telefoon kijkt, er zijn altijd appjes. Uiteenlopende vragen passeren de app: In welke houding slapen jullie baby’s? Hoe vaak leggen jullie je kindje aan? Krijgen jullie baby’s ook rode billen van de billendoekjes? Vanaf wanneer mag je weer hardlopen? Wat kun je doen tegen babyacné?

Tips voor dames die nog moeten bevallen worden ook gedeeld: vries nog wat extra eten in, zorg ervoor dat je appelstroop en boterhamzakjes in huis hebt. Dit kan handig zijn om kompressen van te maken als je stuwing hebt. Natuurlijk kocht ik een mega XL-pot appelstroop, waar we maar een paar eetlepels uit nodig hadden. Maar toch fijn om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.

Na 14 maanden is het soms weer net als toen

Je zou denken dat de appgroep na de kraamperiode misschien wat rustiger wordt, maar met vlagen is het weer net als toen. Hoe reageren jullie kindjes op de 14-maanden vaccinatie? Wat helpt er tegen ontstoken oogjes? Wie weet wat dit voor vlekjes zijn? Wat is een goede autostoel? Hebben jullie al eens het vliegtuig genomen met jullie kindjes? We hebben een slechte slaapperiode, wie
heeft tips? De vragen zijn inmiddels ontelbaar, net als de uitgewisselde adviezen. Ik vind het heel fijn om eindeloos raad te kunnen vragen aan 12 andere dames die precies weten in welke fase jij en je kindje zitten. Ik kan het iedereen aanraden!

Bij een tweede weer CP?

Vanaf het moment dat ik zwanger ben van de tweede, heb ik geen moment getwijfeld: ik wil weer zo’n groep dames om me heen. Op moeilijke momenten tijdens de kraamweek, maar natuurlijk ook tijdens de leuke momenten als we de eerste verjaardag van onze kinderen samen vieren.

Blogster Anke

anke van bussel ecomama gastblogster
Mijn naam is Anke, ik ben 32 jaar en moeder van Tijmen. Ik woon samen met Erik en in maart 2018 verwachten wij ons tweede kindje. Tijmen krijgt een broertje! Zodra je zwanger bent, komt er heel veel op je af. Ik probeer altijd zo veel mogelijk informatie te vergaren zodat ik weet waarom ik een bepaalde keuze maak.

Ik werk als zelfstandige en ik geef sporttrainingen aan zwangere vrouwen en training en coaching op het gebied van persoonlijke effectiviteit. Daarnaast organiseer ik wekelijks een boerenmarkt met lokale producten.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies